2013. augusztus 28., szerda

Rozmaringos-hagymás sült csirkemell paradicsomos spagettivel

Állíthatnám, hogy ez egy precízen megtervezett étel, ám nem fedné a valóságot. A hűtőtakarítás közelebb áll az igazsághoz. :) 2 szelet ilyen hús, egy kevés amolyan hús, fél üveg paradicsomlé, apró darab sajt, két marék zöldbab -  ezek egyike sem elég önállóan két felnőtt ebédjének két napra, plusz vacsorára. Na de együtt, úgy már igen! :) Tepsibe velük! :)

Rozmaringos-hagymás sült csirkemell paradicsomos spagettivel


Hozzávalók:
2 evőkanál mangalicazsír
2 db fél csirkemellfilé
1 db csontos-bőrös csirkemell
2 szelet sertéskaraj
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
6-8 kisebb brokkolirózsa
2 marék zöldbab
bors
pirospaprika
őrölt rozmaring
morzsolt tárkony

spagetti
paradicsomlé
sajt

180 fokra előmelegítem a sütőt. Egy tepsit kikenek mangalicazsírral, és belerakosgatom a megmosott húsokat. Sózom, borsozom, megszórom pirospaprikával, őrölt rozmaringgal, morzsolt tárkonnyal. A hagymát és fokhagymát szeletekre vágva a fűszeres húsokra halmozom, aztán a tepsibe szórom a brokkolit és a zöldbabot. Kevés vízzel felöntöm a remekművet, alufóliával lefedem, és másfél óra alatt észre sütöm. Az  utolsó negyedórában leveszem róla a fóliát, hogy piruljon a hús.
A spagettit megfőzöm, és összeforgatom a paradicsomlével.
Tálaláskor reszelt sajttal megszórom a zöldséges húst és a paradicsomos spagettit. 
A zöldbabot érdemes előfőzni, mielőtt a tepsibe kerül, mert nem minden fajta bab lesz puha sütéskor.

2013. augusztus 23., péntek

Forraltboros dulcsáca-mascarpone pohárkrém

Tegnap ismét nagy adag dinnyehéjból főztem dzsemet. Az alapreceptet itt találja a kedves olvasó. A második dzsem azonban nem vaníliás, hanem egy tasak forraltbor fűszerkeveréktől meglehetősen pikáns. A nyár gyümölcse a tél fűszereivel. :)) 
Ebből a friss, forraltboros dinnyehéj dzsemből készítettem ma pohárkrémet az alábbi módon:

Forraltboros dulcsáca- mascarpone pohárkrém

Hozzávalók 4 pohárhoz:
8 evőkanál dulcsáca (dinnyehéj dzsem), vagy bármilyen lekvár, gyümölcs
250 mascarpone
2 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
4 mokkáskanál cukrozatlan kakaópor
szórócukor a tetejére

Négy pohár aljára 1-1 evőkanál dzsemet (jelen esetben forraltboros dinnyehéj dzsem) vagy gyümölcsöt teszek. A mascarponét elkeverem a porcukorral, és 1-1 evőkanállal a poharakba teszek, ez lesz a 2. réteg. Erre jön 1-1 mokkáskanál cukrozatlan kakaópor, majd újra 1-1 kanál dzsem/gyümölcs, a sort pedig tejszínhabbal zárom. Színes szórócukorral díszítem a pohárkrémek tetejét, és fél órára hűtőbe teszem őket, utána tálalom. Sok hűtést nem igényelt, hiszen a kakaót és a cukrokat kivéve minden egyebet a hűtőből vettem elő, és 2 perc alatt elkészültek a krémek, semminek nem volt ideje felmelegedni. :))

2013. augusztus 22., csütörtök

Országtorta kóstolás

Minden évben megosztó az ország tortája, sokféle véleményt hallok. Az összes eddigit kóstoltam, s tradíció, hogy ugyanott: Kisgergely Cukrászda, Miskolc. A belvárosi üzlet. Ma délelőtt is náluk jártam, a cukormentes országtortával sajnos nem találkoztam, ám a milotai mézes diótortát megkóstoltam. 
Már a látványa is szimpatikus volt, nézzétek:

Milotai mézes diótorta

Az állaga majdnem ötpontos. A tészta tészta, a krém krém, szóval eddig rendben van, a tetején viszont a roppanósnak mondott diós lap, azaz a dísz nem roppan, hanem ragad. Nem kicsit, hanem nagyon. 
Az íze viszont mennyei! Méz, dió, karamell - érezni mindet, mégsem tömény. Jók az arányok, se nem édes, se nem morzsás. Krémesen selymes.
405 Ft-ba kerül egy szelet, és megéri az árát. 
A többi országtortához képest az én rangsoromban középtájon kap helyet, ám rossznak semmiképp nem nevezném.
A diabetikus országtortát árgus szemmel figyelem, és amint felbukkan, róla is beszámolok. :)

2013. augusztus 19., hétfő

Főispánné remeke

Tervezgettem, hogy a hosszú hétvégén sütök valamit. Amikor megláttam Barbi sütifotóját az Édességrajongók klubja csoportomban, tudtam, hogy eeeeez aaaaz!! Barbi a Főispánné remeke nevű édességet Móni Váncza-projekt blogjában találta. Egyszerű a recept, a lányoknál gyönyörűek a képek, úgy döntöttem, megsütöm én is, amit a főispánné remekelt.:))) 








Hozzávalók:
20 dkg zsír
3 tojás 
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
1 citrom héja, leve
50 dkg liszt
1 csomag vanilincukor

15 dkg porcukor a fehérjehabhoz
szilvalekvár



A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet tálba szitálom, a sütőport, cukrot, vanilint, citromhéjat és levet a 3 tojássárgájával tésztává gyúrom, nekem kellett bele 3 evőkanál tejföl is, hogy összeálljon a tészta. Az 1/3-át egy 25x35 cm-s tepsibe nyomkodom (az eminensek nyújthatják is, precízen, nyújtófával). Vastagon megkenem szilvalekvárral a tésztalapot.
A 3 tojásfehérjéből és a 15 dkg porcukorból fényes, kemény habot verek, és a szilvalekváros rétegre simítom.
A maradék tésztát kinyújtom (ezúttal tényleg), és derelyevágóval csíkokra vágom. A tésztacsíkokkal berácsozom a sütemény tetejét. 
180 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm, amíg a rácsok szép barnák lesznek.



Utóirat: a Főispánné remeke felkerült a "Süsd ezt is gyakran!" családi süteménylistára. :)) Omlós, különleges,  és nagyon finom! 

2013. augusztus 16., péntek

Vaníliás-fűszeres görögdinnyehéj dulcsáca

Sok érdekes receptet olvastam már az interneten mások tollából, de ennyire különöset, mint Kisildinél , még soha. Görögdinnye héjából (!!!) dzsemet főzni? Na ne már! :)) 
Egy éve érlelem a gondolatot, hogy egyszer ki kellene próbálni. Néhány napja elérkezett az idő. Összegyűjtöttem a dinnyehéjakat itthon, és nekiláttam.


Hozzávalók:
1 db 6-7 kg-s görögdinnye héja
3 liter víz
2 dl 10%-os ecet

Sziruphoz:
annyi kg cukor, amennyi a dinnyehéj súlya
ahány kg cukor, annyiszor 5dl víz
1 citrom héja, leve
1 kettéhasított vaníliarúd / fahéj / szegfűszeg / mézeskalács fűszer / forraltbor fűszerkeverék - bármelyik jó ezek közül
fél csomag 3:1-ben zselésítőpor





A dinnyehéjakról leválasztottam a sötétzöld részt: egy nagy konyhakéssel meghámoztam. A világoszöld héjat nagyjából 1x1 cm-s kockákra vágtam.




3 liter víz + 2dl 10%-os ecet keverékében 2,5 - 3 órán át főztem.




Amikor megpuhult, leszűrtem, hideg vízben átmostam és alaposan kinyomkodtam.




Vízből és cukorból sűrű szirupot főztem, a citrom héjával, levével és a vaníliarúddal ízesítettem, sőt némi mézeskalácsfűszert is szórtam bele. Konkrétan fél evőkanállal.
A leszűrt, kinyomkodott dinnyekockákat a cukorszirupba tettem, és egy órán át főztem őket együtt, néha megkeverve. A vaníliás, fűszeres-citromos szirup alaposan átjárta a dinnyehéj darabkákat. Amikor teljesen áttetszővé váltak, lehúztam a tűzről.




Kevés ideig hűtöttem, aztán a zselésítőport belekevertem, s 5 perc forralás után üvegekbe töltöttem.




Az üvegeket színültig pakoltam a gyümölcsös zselével, azonnal lezártam, s tetejükre állítottam őket 5 percre. Alaposan bebugyoláltam őket plédekbe, teljes hűlés után kerültek a végleges helyükre a kamrába.




4 db 4 decis üveg lett tele és 1db félig ezzel a mennyiséggel, plusz egy apró üvegbe is kanalaztam belőle, ez ajándékba lesz. :))
Megkóstoltam a félig töltött üveg tartalmát, hogy referálni tudjak a posztban az ízekről. A török-arab mesevilágot idézte fel bennem: mézédes, az a ragadósan édes íz, ami a keleti nassolnivalókban köszön vissza. Kicsit tömény, nagyon vaníliás, és a mézeskalács fűszer fahéj, gyömbér, szegfűszeg triója is domináns. Azt hiszem, a dulcsáca a török szultán háremeiben is megállta volna a helyét, talán épp onnan származik. :))

2013. augusztus 14., szerda

Legyél te is BEK-tag!

Gyere, legyél te is BEK-tag!

A Bio Egészségtár Klub (BEK) tagsággal VIP-vásárlóm leszel, és az alábbi kedvezményekben részesülsz:


- Minden vásárlásod végösszegéből 5% árengedményt kapsz.

- 15.000 Ft értékű vásárlás esetén a postaköltséget én fizetem, és meglepetés ajándékot is teszek a csomagodba.

- Az elsők között értesülsz exkluzív ajánlataimról, újdonságaimról.
- Egészségvédelem és szépségápolás témakörökben tuti tippeket küldök neked rendszeresen.

A BEK-tagsághoz két dolgot kell tenned:
- lájkold a Bio Egészségtár oldalát a Facebookon
- regisztrálj és igényelj hírlevelet itt:
http://bioegeszsegtar.hu/shop_newcust.php 

Figyelem, a két feltétel együtt kell, hogy teljesüljön: lájkolj ÉS regisztrálj!

Gyere, legyél, te is BEK-tag, ígérem, jó lesz! :)))


http://bioegeszsegtar.hu/

2013. augusztus 11., vasárnap

Interjú Rubin S. Gabyval a Frappa Magazinban

Felkérést kaptam néhány hete egy online lap munkatársától, amire igent mondtam. A Frappa Magazin mentes a bulvártól, a celebektől és a politikától. Üde, fiatalos és tartalmas.
Nagyon élveztem a beszélgetést. A végeredmény, azaz a velem készült interjú pénteken (2013.08.09-én) megjelent: ITT találja a kedves olvasó. :)

2013. augusztus 10., szombat

Patisszonos lecsó tarhonyával - Blogkóstoló 10.

Az utolsó előtti pillanatban, egy tányér blogkóstolós étellel a versenyző átszakítja a célszalagot, és leteszi Kisildi asztalára a remekművet! :))) 
Múlt hónapban a Blogkóstoló stafétáját Kisildinek adtam tovább. Hamarosan kisorsolta a párokat, jómagam a Takarékos Konyha Évájának receptjeiből választhattam. A kitűnő kolbászos lecsója ihletett meg, éppúgy tarhonyával készítettem, mint ő, csak kolbász helyett patisszonnal. Az volt itthon.:)) A forduló határideje ma éjfélkor lejár, szóval egy havi halogatás után iparkodnom kellett. 
Remek játék, köszönöm, Kisildi és Éva! :) 

Patisszonos lecsó tarhonyával

Hozzávalók:
1 üveg házi lecsó
2 teáskanál csípős pirospaprika
1 közepes patisszon

tarhonya
bors 
petrezselyem

A tavaly eltett házi lecsóból még van néhány üveg, azokból bontottam fel egyet. Simán átöntöttem lábasba, se olajat, se zsírt nem öntöttem alá, hiszen zsírral tettem el. 
A patisszont meghámoztam, kimagoztam, megmostam, és 2x2 centis darabokra vágtam, meg ahogy sikerült. :) Belekevertem a lecsóba, a csípőspaprikát szintén. Megsóztam, és fedő alatt kb. 20 percig főztem.
Közben a tarhonyát egy másik edényben két evőkanál forró olajon átforgattam, felengedtem vízzel, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a petrezselymet, és fedő alatt kb. 20 percig hagytam a tűzön puhulni.
Tálaláskor egy kis kenyeret odakészítettem az asztalra, hogy a végén a szaftot szépen ki tudjuk törölgetni a tányérból. :)

2013. augusztus 5., hétfő

Hideg csirkemell ázsiai zöldségkörettel

A nyári vacsorákban azt szeretem, hogy nem kell túlkombinálni őket. Minél hidegebb az étel, annál jobb. A csirkemell univerzális ilyen szempontból, zöldség és saláta mellé melegítés nélkül is megfelel. 
Íme, a mai vacsoránk:

Hideg csirkemell ázsiai zöldségekkel


Hozzávalók:
1 db csontos csirkemell
fokhagyma
bors
pirospaprika
oregánó
lestyán

zöldségkeverék

A csirkemellet megmosom, a bőre alá fokhagymagerezdeket teszek, kívülről pedig megkenem a fűszereke és olaj keverékéből készült "páccal". Tepsiben, lefedve megsütöm - olajat és vizet öntök alá.
A kihűlt csirkét vékonyan felszeletelem, és bármilyen otthon fellelhető, párolt zöldséggel tálalom vacsorára.
A fagyasztóban egy ázsiai zöldségkeverék akadt a kezembe, hagyma, borsó, színes paprika, káposzta van benne, ezt pároltam meg.

Patisszon fasírt

Újabb két patisszon érkezett a szomszédoktól. Hámoztam, reszeltem. :) Ezúttal zöldségfasírtot sütöttem belőle. :)

Patisszon fasírt

Hozzávalók:
2 közepes patisszon
2 tojás
4 evőkanál zsemlemorzsa
bors

a sütéshez olaj

A patisszonokat meghámozom, a magjukat kivájom, rájuk nincs szükség. Lereszelem, és besózva 5-10 percig állni hagyom. Kinyomkodom a levét, a tojások, zsemlemorzsa, bors hozzáadásával masszát gyúrok a reszelt patisszonból. A masszából kis pogácsákat formázok, zsemlemorzsába forgatom őket, és bő, forró olajban kisütöm.

2013. augusztus 4., vasárnap

Rántott patisszon

Mindig megfogadom, hogy én patisszont soha többé. A hámozása tovább tart, mint megsütni és megenni összesen. Újabban cikkekre vágom, úgy hámozom a csupa ív kis testét, ez a módszer vált be. Ha valaki tud ennél jobbat, kérem, írja meg! :)))

Rántott patisszon sült krumplival

Hozzávalók:
patisszon
liszt
tojás
zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

A patisszont gerezdekre vágom, aztán - néha véráldozat árán (értsd: itt-ott akaratlanul belevágok a késsel a kezembe, ujjaimba) - meghámozom, a magjait kivájom. A kis patkókat bepanírozom a szokásos módon, a liszt-tojás-zsemlemorzsa hármasba forgatva, és bő olajban megsütöm.
Papírtörlőre szedem, kicsit megsózom, és sült krumplival vagy párolt rizzsel tálalom.


2013. augusztus 3., szombat

Zöldbabfőzelék az Ínyesmester gondolataival

Magyar Elek így ír a zöldbabról "Az Ínyesmester szakácskönyve" című művében:
"A méltán híres magyar főzelékek között előkelő helye van a zöldbabnak, (vékony rántással, melyben azonban hagyma ne legyen), vagy habarással készítve, jó tejföllel megszaporítva, esetleg pár csepp borecettel enyhén savanyítva (cukornak, baracklekvárnak színét se lássa, hírét se hallja, mert ezeknek - a zöldbabbal kapcsolatban - semmi köze sincs. A magyar zöldbabfőzelék nem malter, de nem is híg lélötty, becsületes, komoly dolog, kitűnően ízlik felsálszelettel."

Zöldbabfőzelék

Felsálszelet nélkül, hagymával - mely nem a rántásban volt -, mégis komolyan készítettem el a fagyasztóból kivett zöldbabot. Jó, vághattam volna anno kisebb darabokra, ha nem az lebegett volna a szemem előtt, hogy mielőbb végezzek a 20 kg bab aprításával. :))

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
2 evőkanál olaj
késhegynyi pirospaprika
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
tejföl
liszt

Egy lábasban megforrósítom az olajat, a a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát illatosra pirítom benne, hozzákeverem a piros paprikát, rádobom a zöldbabot, és kevés vízzel puhára párolom.
2-3 dl tejfölt elkeverek 1 evőkanál liszttel, és a főzelékbe forgatom. Néhány percig főzöm még, aztán leveszem a tűzről.
Feltétként illik rá a tükörtojás, sült kolbász, sült virsli, és ahogyan az Ínyesmester mondta: a felsál szintén. :))

2013. augusztus 1., csütörtök

Grízes-őszibarackos pite

Szeretem a süteményt. A kevertet, a habosat, a csokisat, a gyümölcsöset - szóval: mindet. A napokban beleszerettem egy kevert sütibe a druszámnál, Gabinál. Terjed a recept, sokan elkészítették a bloggerek közül. Én sem maradtam ki a sorból. :))

Grízes-őszibarackos pite

Hozzávalók:
10 dkg búzadara
10 dkg liszt
fél csomag sütőpor
25 dkg tejföl
2 tojás
7 dkg cukor
1 csomag vanilincukor
7 dkg olvasztott vaj
2 db őszibarack

A lisztet és búzadarát összekeverem a sütőporral. A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tejfölt, a már kihűlt olvasztott vajat és a vanílincukrot, végül a lisztes keveréket alaposan beledolgozom, és 30-40 percig állni hagyom. 
A két őszibarackot meghámozom, kimagozom, darabokra vágom, és porcukros búzadarába forgatom.
Egy 20x25 cm-s tepsit kivajazok-kilisztezek, belesimítom a tésztát, a tetejére rakosgatom az őszibarackot, és 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. (Tűpróba!)
A forró nyári napra való tekintettel a süteményt teljes hűlés után 2 órára hűtőbe tettem, aztán tálaláskor 1-1 kanál tejszínhabot és némi színes szórócukrot halmoztam a szeletek tetejére. 
A receptet köszönöm Gabinak , nagyon finom ez a grízes, kevert sütemény.