2017. március 7., kedd

Csokoládés hókifli teljes kiőrlésű tönkölylisztből

A jól bevált hókifli receptemet kipróbáltam teljes kiőrlésű tönkölyliszttel. Nem először tettem, de most közre is adom. Gyakorlatilag nem tér el az alapverziótól, csak a liszt és a cukor más. Tölteléknek nem lekvárt használtam, az én házi gyümölcsízeimet ugyanis rendre felszívta ez a tészta. Finom lett, viszont nem látszott a töltelék. Így jött a csokis ötlet.
(Nálam eredetiben is élesztős a recept. Anélkül soha nem sütöttem, ám nem állítom, hogy nem lehet másképp.)



Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
25 dkg vaj
2 dl tejföl
1 teáskanál porcukor
1 evőkanál xilit
2 dkg élesztő
1 csipet só

ha szükséges, 1- 1,5 dl tej

töltelék: 
étcsokoládé (vagy holland kakaópor)
ízlés szerint édesítő(por)
olívaolaj

Az élesztőt a porcukorral kevés langyos tejben felfuttatom, a lisztet a vajjal elmorzsolom, és az összes hozzávalóból tésztát gyúrok. Ha nem áll össze, óvatosan adagolom a langyos tejet a megfelelő állag eléréséhez.
Két cipót formálok a tésztából, és konyharuhával letakarva 30 percig pihentetem.
3 mm vékonyra nyújtom (lisztezett deszkán), köröket szaggatok belőle. Csokoládéval megtöltöm, és feltekerem a köröket kiflikké.
A csokoládés töltelékről: egészen fekete étcsokoládét olívaolajjal és édesítőporral összeolvasztok, mint a sütemények bevonómázát. Kihűtöm, utána töltöm a kiflikbe. Csoki helyett cukrozatlan, holland kakaóport is szoktam használni, ilyenkor nem melegítem, csak kikeverem olajjal és édesítővel. Akár kakaó, akár csoki, a krém állaga olyan legyen, mint a nutelláé. Nem folyós, de nem is betonkemény. Mennyiséget azért nem írok, mert ízlés dolga, hogy sok vagy kevés tölteléket teszünk a kiflikbe. Kis tálkában keverek egy adagot, aztán ha menet közben elfogy, már látom, mennyit kell újragyártani. Fél - egy mokkáskanállal teszek 1-1 kiflibe, többet nem érdemes, mert feltekeréskor kifolyik, és sütés közben ráég a kiflire. 
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatom a kifliket, és 180 fokra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt megsütöm. Néhol picit repedezettek, és száraznak tűnnek, utóbbi később jelentősen javulni fog.
Még melegen vaníliás porXukorba forgatom a kifliket. Hűlés után azonnal zárható, fém süteményes dobozba teszem őket, és másnapig hagyok időt a puhulásra.
Omlós, puha sütemény. Dobozba téve napokig eláll. (Ezt mindig leírom, pedig sose próbáltam napokig rejtegetni. :) ) 



Utóirat: Ha nem áll össze a tészta, egy kis tejjel vagy plusz liszttel segíthetsz a dolgon. Nincs két egyforma sütés. A tej zsírosságától, a vaj minőségétől, és a liszt márkájától is függ, milyen tésztát tudunk gyúrni.

2017. március 5., vasárnap

Pizza teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Tavaly bukkantam erre az isteni finom pizzareceptre Marisznál. Sokszor sütöttem azóta, hol friss élesztővel, hol szárítottal. Melyiknek mi a jelentősége, miben különbözik az egyikkel vagy másikkal dagasztott tészta? A recept legvégén elárulom. 
A hozzávalók mennyiségét negyedeltem egy kis (szerintem normál) méretű tepsihez. Marisz két gáztepsi mérethez adta meg az alapanyagokat, nekünk az sok, ennyit nem bírunk megenni, így rendre osztom kettővel vagy néggyel az ő adagját, attól függően, hányan vagyunk. Most éppen negyedeltem, ez két személynek bőven elég egy filmnézős délutánhoz, jófajta vörösborral. :)



Hozzávalók 25x35 cm-es tepsihez:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dl langyos víz 
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál xilit
2 evőkanál olívaolaj
0,75 dkg friss élesztő (tehát 1 dekánál kevesebb) vagy 1/4 csomag szárított élesztő
1 csipetnyi szódabikarbóna

1 üveg házi, fűszeres paradicsomszósz (3-4 dl)
15 dkg reszelt sajt
fél szál csípős mangalicakolbász
1 doboz konzerv kukorica (lecsepegtetve)


A tészta hozzávalóit tálba teszem, és robotgéppel kidagasztom. Tepsibe nyomkodom, megkenem a házi, fűszeres paradicsomszósszal, rászórom a karikákra vágott kolbászt, a lecsepegtetett kukoricát és a reszelt sajtot. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütöm.
Gáztepsi mérethez mindenből dupla adagot kell kimérni.
Ennél a teljes kiőrlésű tönkölylisztes változatnál a tésztavastagsággal lehet "játszani", az élesztőtől függ, milyen pizzát sütünk. A friss élesztővel levegősebb, magasabb, puhább tésztát kapunk. Amikor szárított élesztőt használok, rövidebb ideig dagasztom, épphogy egyneművé dolgozom össze a masszát. Az eredmény vékony, kissé roppanós tészta lesz, bevallom, én így szeretem legjobban a pizzát. 
Szeletfotó azért nincs, mert mikor eszembe jutott, már nem volt mit fényképezni. :)




2017. március 4., szombat

Márványos fehértorta maradékokból

A minapi fánksütés után 5 db tojásfehérje várta sorsát a hűtőben. És akadt még pár alapanyagból 1-1 kis mennyiség. Maradék dió, ráncosodó alma, a doboz alján kevés kakaó, és a többi. Ezekből készítettem egy gyors desszertet ebéd utánra. 




Hozzávalók: 
5 db tojásfehérje
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő (vagy pudingpor)
2 evőkanál holland kakaópor
fél szelet birsalmasajt
2 marék durvára tört dió
fél alma



A fehérjékből a porcukorral és a keményítővel/pudingporral kemény habot verek. Beleforgatom a többi hozzávalót, a kakaót csak óvatosan, hogy márvány mintás legyen a hab. 
A legkisebb, 18 cm átmérőjű tortaformámat kibélelem szilikonos sütőpapírral, és a formába kanalazom a habot. A tetejét kirakom héjastól felszeletelt almával. 




Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 percig sütöm. Utána hagyom kicsit kihűlni, leveszem a forma gyűrűs részét, a torta aljáról lehúzom a sütőpapírt. Tálra teszem, és szeletelem.