Oldalak

2013. május 11., szombat

Babgulyás

Babgulyás és palacsinta. Babgulyás és fánk. Klasszikus, minden család asztalán előforduló ebéd mindkét változat. Idén még nem főztem gulyást, épp itt volt az ideje megnyitni a szezont egy remek babgulyással. Második fogásként fánkot sütöttem, egy hete szemezek a receptjével az egyik blogban. 
Lássuk először a babgulyást.

Babgulyás




Hozzávalók:
500 g tarkabab
4 szál sárgarépa
4 szál fehérrépa
1 kg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál csípős pirospaprika
bors
majoránna
1 teáskanál szódabikarbóna

A babot 1 órára langyos vízbe áztatom, majd az áztatóvízzel együtt felteszem főni. A meghámozott, karikára vágott sárgarépát és fehérrépát a babhoz adom, és felöntöm két liter vízzel. 
A füstölt szalonnát felkockázom, és az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom rajta. Megszórom a csípős pirospaprikával, hozzákeverem a megmosott, kis darabokra vágott sertéscombot, és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi.(Egyszerűbben: pörköltet főzök, erősen csípős ízzel.) Sózom, borsozom, majoránnával fűszerezem.
Nagyjából egy óra alatt megfő a hús, ekkor levével együtt hozzáöntöm a babhoz-répához,  a szódabikarbónát beleszórom, és óvatosan megkeverem a babgulyást. Közepes lángon főzöm kb. fél órán át.
Friss kenyérrel tálalom. Aki szereti, főzhet bele csipetkét (én nem, azért nem került a miénkbe).

1 megjegyzés: