2016. december 15., csütörtök

Őzgerinc

A karácsony jegyében ismét egy gyerekkori kedvencemet mutatom meg. Sütés nélkül készül, és nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle. :)



Hozzávalók:
1 bögre víz
3/4 bögre cukor (vagy 1/3 bögre xilit)
3 bögre darált háztartási keksz
fél bögre holland kakaópor
25 dkg vaj
15 dkg babapiskóta darabokra törve
2-3 teáskanál rum(aroma)

A vizet felteszem melegedni. A cukrot, vajat, kakaóport hozzáadom, és folyamatos keverés mellett egyszer felforralom. Félrehúzom a tűzről, beleforgatom fakanállal a darált kekszet és a piskótadarabokat, és lassú tűzön nagyjából 2 percig főzöm még. A végén keverem hozzá a rumot (aromát).
Folpackkal bélelt őzgerincformába simítom a krémet, vizes kanállal egyenesre igazítom a tetejét. Amikor teljesen kihűl, az egész őzgerincformát először folpackba, majd alufóliába csomagolom, hogy ne legyen "hűtőszagú" a sütemény, és 1 éjszakára hűtőbe teszem. Másnap kicsomagolom, tálcára / vágódeszkára borítom, lehúzom róla a folpackot, és a bordák mentén szeletelem.
Az ötlet innen van, de változtattam rajta egy keveset. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése