2013. május 17., péntek

Somogyi túrós

Váncza projekt blog szerzőjét, Mónikát személyesen ismerem és nagyon kedvelem. Életvidám, kedves ember: a nap kisüt, amerre jár, olyan pozitív kisugárzása van. A süteményein is érezni, hogy a receptúra alapanyagain felül szívét-lelkét belegyúrja a tésztákba. Többször volt alkalmam megkóstolni a Móni által készített Váncza-sütiket, és azt kell mondjam, Váncza mester tudta, mi a jó édesség titka. A receptek egyszerűek, a sütemények nagyon finomak. 
somogyi túróst  Móninál kóstoltam először, azelőtt nem is hallottam róla. Annyira ízlett, hogy tervbe vettem az elkészítését. A minap láttam, hogy a Sarokkonyha blog szerzőpárosa, Hajni és Zoli megelőztek, náluk már megsült. Én sem halogattam tovább, elkészítettem itthon - elsöprő sikert aratva! :))
Ezzel a süteménnyel nevezek a Váncza-projekt májusi fordulójára. :)
Egyszer már szerencsém volt, februárban a fűszeres borbaráttal megnyertem a tárgyhavi fordulót. A nyereményátvételről itt a beszámoló.
Hátha ismét mellém szegődik a szerencse, lássuk hát a somogyi túrós receptjét: 

Somogyi túrós a Váncza-projektből

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg mangalicazsír
2 tojás
5 dkg cukor
2 evőkanál tejföl

A tetejére:
50 dkg túró
8 dkg vaj
1 csomag vanilincukor
2 tojás
20 dkg cukor
10 dkg mazsola

A tésztához a lisztet elkeverem a sütőporral, összegyúrom a zsírral, a tojásokkal, cukorral, és annyi tejföllel, amennyitől formázható lesz a tészta. Kivajazott tepsibe nyomkodom a tésztát, és elkészítem a tetejére a tölteléket.
A szitán áttört túrót a vajjal, vanilincukorral, a tojások sárgájával, a 20 dkg cukorral, a mazsolával és a 2 tojás fehérjéből vert kemény habbal keverek. A túrós masszát a tésztára kanalazom, megszórom kristálycukorral, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Édes, omlós-puha süteményt kapunk, másnapra sem változik az állaga. 

3 megjegyzés:

  1. Örülök hogy megsütötted, és annak még jobban hogy sikere volt.
    Köszönöm a kedves dicsérő szavaidat rólam , nagyon aranyos vagy:))

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is szoktam sütni, csak nem tudtam, hogy Váncza recept.
    Elhiszem hogy sikered volt vele, ez nagyon finom.

    VálaszTörlés
  3. Finom sütemény, az biztos. Már sokat elkészítettem a Váncza-projektből, de egyikben sem csalódtam, mind finomak. Tudták régen hogyan lehet kevés hozzávalóból finomat készíteni:-)

    VálaszTörlés