2014. július 16., szerda

Zöldséges ínyenc tarja

Előre dolgoztam kicsit a konyhában tegnap este, mert tudtam, hogy ma nem lesz időm főzni. Tarját vettem elő a fagyasztóból, s miután kiolvadt, tepsibe tettem. Fűszereztem, kreatívan megszórtam zöldségekkel, és megsütöttem. Ízlett a végeredmény, fel is jegyeztem, pontosan miből s mennyit tettem rá, hogy máskor is el tudjam készíteni.

Zöldséges ínyenc tarja

Hozzávalók:
6-8 nagy szelet tarja
3 evőkanál mangalicazsír
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 nagyobb paradicsom
1 nagy zöldpaprika
15 dkg zöldbab
10 dkg vegyes zöldség (kukorica, zöldborsó, répa)
őrölt fehér bors
morzsolt bazsalikom
őrölt római kömény

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A legnagyobb gáztepsit kikenem a mangalicazsírral.
A megmosott hússzeleteket egymás mellé rakom a tepsiben. Sózom, borsozom a húst, meghintem bazsalikommal és római köménnyel. A szeletekre vágott fokhagymát rászórom, és az apróra vágott hagymával teljesen betakarom a húst. Erre jön a zöldbab és a vegyes zöldség, majd a kimagozott, csíkokra vágott zöldpaprika, és a gerezdekre vágott paradicsom.
Felöntöm vízzel a tepsit a pereméig, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm 180 fokon. Ekkor leveszem a fóliát, és további 30 perc alatt zsírjára sütöm.
Az omlós-szaftos, puha hús és a vele párolt zöldségek rizzsel, sült krumplival kiváló ebéd vagy vacsora kerti partin, vagy egyszerűen a hétköznapokban munka után. Másnap, melegítve sem szárad ki, olyan, mintha frissen sütöttem volna.
Tipp: a sült hús alól a zsírt egy kis tálba szoktam leszűrni, hidegen kenyérre kenem, és paradicsommal-paprikával már meg is van a reggeli. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése