2015. január 6., kedd

Sütőben sült kapros-túrós csusza

A karácsonyi menü egyik fő eleme volt ez a túrós csusza, a halászlé után került a tányérunkra. Szaftos, ízletes, másnap felmelegítve is olyan, mintha frissen készült volna. A hagyományos módon összeállított túrós tészta a nyomába sem érhet a sütőben sültnek.  Hozzávalók:
1 zacskó (500 g) csuszatészta
50 dkg túró / juhtúró
5 dl tejföl
kapor
szalonna

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tűzálló tálat kikenek egy darab szalonnával (pontosabban: dörzsölöm vele). Apró kockákra vágva megpirítok pár szeletnyi szalonnát, s ebből egy evőkanálla szórok a tál aljára. A sós vízben kifőzött tésztából lerakok egy réteget a tálba, erre jön egy adag tejföl, egy adag túró, meghintem kaporral, csurgatok rá egy kis zsírt (az olvasztott szalonnából), s így folytatom a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetején kapros-tejfölös túró és pirított szalonnadarabok legyenek. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm, figyelve, hogy ne égjen meg a felső réteg.
Melegen is finom, némi hűlés után viszont csinosabb adagokban lehet tálalni. 

1 megjegyzés:

  1. Ma kipróbáltam és nagyon finom lett! Annyit talán legközelebb változtatok rajta, hogy a tésztát, túrót, tejfölt és szalonnazsírt előre összekeverem, és úgy rétegezem a pörcöt és a kaprot!

    VálaszTörlés