2015. június 23., kedd

Édes-savanyú csirkemell ragu sült rizzsel

Szép őszünk van ezen a nyáron - mondhatnám némi iróniával. De próbálom a borongós, szeles idő előnyét nézni: szívesebben teszek-veszek a konyhában. Hőségriadó idején meg nem. :)
A mai lógazesőlába projekt egy kínai étel lett. Örök kedvencem. Különleges, és hamar elkészül.
Édes savanyú csirkemell ragu sült rizzsel.
Íme a recept először a körethez, aztán a raguhoz (fotók majd lesznek lejjebb) :


Hozzávalók a rizshez:
2 evőkanál olaj
1 közepes fej hagyma
40 dkg rizs
1 liter húsleves
2-3 db babérlevél
bors

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy sütőbe is tehető, füles teflon edényt sütőpapírra teszek, és körberajzolom, a kört kivágom. Ez a papírkör lesz a fedő. 
A teflonedényben az olajon megdínsztelem az apróra vágott hagymát. 
A rizst 3x-4x átmosom. (Tálba teszem, felöntöm vízzel, alaposan megkavarom, és óvatosan leöntöm róla a vizet. Ezt ismétlem 3x-4x.)
A mosott rizst a hagymához keverem, összeforgatom a kettőt, aztán felöntöm a megforrósított húslevessel. (Ha épp nincs "felesleges" leves, 1 liter víz + 1 db húsleveskocka duóból 5 perc alatt "főzök" egy liternyit.)
Az első rottyanás után leveszem a tűzről. Beledobom a babért, ízlés szerint borsozom, és ha szükséges, megsózom. A sütőpapírt az edényre igazítom, hogy pontosan lefedje, fakanál nyelével kicsit rá is nyomkodom több helyen. Beteszem a 180 fokos sütőbe 20 percre. 
Amikor elkészül, így néz ki:





Lehúzom róla a sütőpapírt, eltávolítom a babérleveleket, s voilá, a sült rizs - nevezhetjük pároltnak is, ahogy tetszik - tálalható. 



Hozzávalók az édes-savanyú raguhoz:
1 közepes fej hagyma
1 kisebb sárgarépa
1 kis szelet zeller
1 db paprika (piros vagy zöld színű)
2-3 karika ananász (konzerv)
2 dl házi fűszeres paradicsomszósz
3 dl felforralt víz
1-2 kávéskanál ecet
cukor
2+2 evőkanál olaj

30-40 dkg csirkemell filé

A megpucolt, apróra vágott hagymát 2 evőkanál olajon megdinsztelem. hozzádobom a vékony (gyufaszálszerű) csíkokra vágott répát, az apróra kockázott zellert, a felcsíkozott paprikát. 2-3 percig együtt pirítom, majd ráöntöm a paradicsomszószt és a felforrósított vizet. Összeforralom, aztán kerül bele a tetszőleges darabokra vágott ananász, ízlés szerint cukor, és 1-2 kávéskanál ecet. Készre főzöm. 

2 evőkanál olajat megforrósítok egy nagyobb serpenyőben. A megmosott, kis falatokra aprított csirkemellet 1-2 perc alatt fehérre pirítom az olajban. Épp csak annyira, hogy köröskörül kérget kapjon. Ráöntöm az édes-savanyú szószt, és összeforralom. Nagyjából 15 percig főzöm együtt, néha megkeverem, nehogy véletlenül leragadjon a hús. Tudod, az ördög nem alszik. :)



És a sült rizzsel tálalom. :)



Könnyített verzió:
1. Készítsd el a rizst!
2. Amíg a rizs a sütőben sül, a fent leírtak szerint pirítsd meg a csirkehúst!
3. Nyiss ki egy üveg bolti édes-savanyú mártást, öntsd a húsra, és 20 perc együtt forralás után tálald! Pont egyszerre készül el a rizzsel. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése