2016. november 18., péntek

Wok zöldséges pulykaragu kukoricás sült rizzsel

"PULYKA PÉNTEK"  1. recept

Ez egy vadiúj rovat a blogban, ma debütál(ok). A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.  felkérésére pulykahúsból készítek ételeket: karácsonyig minden pénteken közzéteszek egy vagy két receptet a blogomban "PULYKA PÉNTEK" név alatt. 
A Gallicoop bőven ellát hússal. Nagyon jó minőségű, szép alapanyagokat kaptam, és házhoz is szállították. Egyszerű ételekre számíthattok tőlem, amelyek könnyen elkészíthetőek, és táplálóak egy család számára. Izgalmas kihívás felkérésre főzni, azzal együtt, hogy szabad kezet kaptam. Lássuk hát az első receptet!


Wok zöldséges pulykaragu


Hozzávalók:
1,3 kg filézett pulykamell
2 fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
pirospaprika
őrölt feketebors
35 dkg mirelit wok zöldség (sárgarépa, brokkoli, minikukorica, hagyma, kínai gomba, petrezselyem, vízigesztenye) 

A pulykahúst megmosom, és kis kockákra vágom. A lilahagymát felaprítom, olívaolajon megdinsztelem. 1 teáskanál pirospaprikával meghintem, és felengedem 1 dl vízzel. Hozzáadom a húst, fedő alatt 10 percig párolom, időnként megkeverve. Utána felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és tovább párolom, úgy 30-40 percig. Sózom, borsozom, belerakom a zöldséget, pótolom a vizet, ha kell, és fedő alatt addig párolom, amíg a zöldség olyan puha lesz, hogy szinte szétesik. A szaft a végén kevés legyen, de ízletes, sűrű. 

A köretként sült rizst készítettem az alábbi módon:

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1 közepes fej hagyma
40 dkg rizs
1 liter húsleves
2-3 db babérlevél
bors

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy sütőbe is tehető, füles teflon edényt sütőpapírra teszek, és körberajzolom, a kört kivágom. Ez a papírkör lesz a fedő. 
A teflonedényben az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. 
A rizst 3x-4x átmosom. (Tálba teszem, felöntöm vízzel, alaposan megkavarom, és óvatosan leöntöm róla a vizet. Ezt ismétlem 3x-4x.)
A mosott rizst a hagymához keverem, összeforgatom a kettőt, aztán felöntöm a megforrósított húslevessel. (Ha épp nincs "felesleges" leves, 1 liter víz + 1 db húsleveskocka duóból 5 perc alatt "főzök" egy liternyit.)
Az első rottyanás után leveszem a tűzről. Beledobom a babért, ízlés szerint borsozom, és ha szükséges, megsózom. A sütőpapírt az edényre igazítom, hogy pontosan lefedje, fakanál nyelével kicsit rá is nyomkodom több helyen. Beteszem a 180 fokos sütőbe 20 percre.
Lehúzom róla a sütőpapírt, eltávolítom a babérleveleket, s voilá, a sült rizs - nevezhetjük pároltnak is, ahogy tetszik. 30 dkg párolt kukoricát és 2 mokkáskanál morzsolt majoránnát óvatosan beleforgatok, és már kész is a köret.
Fagylaltoskanállal kis gombócokban adagoltam a tányérokra.

Wok zöldség helyett használhattok bármit, ami van otthon: csak brokkolit, csak gombát, vagy zöld színű ceruzababot, sárgarépát, és persze zöldborsót is. A lényeg, hogy a szem is lakjon jól, legyen színes a pulykaragu.  

Ne feledjétek: Rubin Konyhájában karácsonyig minden pénteken "PULYKA PÉNTEK" a Gallicoop Zrt. jóvoltából! Finom pulykahúsos receptekkel várlak benneteket jövő héten is! :)

2 megjegyzés: