2018. április 11., szerda

Madártej torta

Születésnapra készítettem el tortaformában a klasszikus madártej szelet süteményt. Fehér színű piskóta, vaníliakrémmel és tejszínhabbal. Hamar össze lehet rakni, és nem igényel nagy konyhai tapasztalatot, tehát kezdő konyhatündérek is bátran nekiláthatnak.




Hozzávalók:

Tésztához:
8 tojásfehérje
8 evőkanál fehér tönkölyliszt
3 evőkanál gyümölcscukor (fruktóz)
1 csomag sütőpor

Krémhez:
8 tojássárgája
2 evőkanál gyümölcscukor (fruktóz)
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy rúd vanília)
8 dl zsíros házi tej
20 dkg vaj

A tetejére:
1 liter habtejszín
5 tasak habfixáló

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy kerek, 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját vajjal kikenem, és meghintem liszttel.
A tojásfehérjékből a cukorral habot verek, aztán óvatosan beleforgatom a sütőporral elkevert lisztet. 180 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütöm. Tűpróbával mindig ellenőrzöm, jó-e már. (Tudjátok: hústűvel a tésztába szúrok, és ha kihúzáskor nem ragad rá folyós-nyers tészta, akkor megsült a piskóta. Ha picit folyós még a közepe, tovább kell sütni pár perccel.)
Amíg a tészta sül, összeállítom a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel elkeverem, hozzáöntöm a tejet, és sűrűn kevergetve puding sűrűségű krémet főzök belőle. Kihűtöm, majd robotgéppel beledolgozom a vajat és a vaníliakivonatot. 
Ha vaníliarudat használtok, hasítsátok ketté, és a magokkal együtt dobjátok a tejbe, főzzétek bele. Akkor kell kivenni a vaníliarudakat, amikor a krém már kihűlt (tehát mielőtt a vajat beledolgozzuk.)
A kihűlt tésztára kenem a vaníliás krémet, s 1-2 órára hűtőbe teszem a tortát.
A tejszínt a fixálóval kemény habbá verem, és a vaníliás krémre simítom. Villával "összekócolom" a tetejét, hullámokat húzok a habba. Visszateszem a hűtőbe tálalásig.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése