2012. július 5., csütörtök

Sárgaborsó fasírt

Amióta gasztroblogokat olvasok, számtalan érdekességre bukkantam. Egy hete szemezek Ottis blogjában egy indiai étellel, a sárgaborsó fasírttal. Ma jött el az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek. Rögtön dupla mennyiséget készítettem, és nem bántam meg!! :)))

Sárgaborsó fasírt

Párolt rizs


Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó
1 fej hagyma
2 kiskanál garam masala fűszerkeverék
2 tojás
4 evőkanál zsemlemorzsa

A sárgaborsót 12 órán át áztatom vízben, majd a 3/4-ét összeturmixolom. Hozzáadom a maradék borsót és a többi összetevőt, masszát gyúrok belőlük, majd kis lepényeket formázok, és bő olajban kisütöm őket. 
Ottis mártogatóssal kínálta, a mi asztalunkra párolt rizzsel került.

A garam masala egy indiai fűszerkeverék, a tavaszi grillezős bejegyzésemben esett már róla szó. Fogalmam sincs, lehet-e készen kapni Magyarországon, mert még nem kerestem az üzletekben. Házilag állítom elő az alábbi alapanyagokból: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ezek a fasirtok!!! A fűszerkeverékről én is a tv paprikában hallottam, finom lehet...sok érdekes íz keveréke!! Gondolom hagyományos fűszerekkel is jó lehet a végeredmény! Ki fogom próbálni!!

    VálaszTörlés
  2. Üdv itt is! Guszták lettek nagyon a fasirtok! Szeretem a sárgaborsót ,de csak főzeléknek ettem még:))

    VálaszTörlés
  3. Marika, természetesen hagyományos fűszerekkel is ki lehet próbálni, úgy is nagyon finom lesz.:)

    Üdv itt is, Böbe! Mostanáig én sem ismertem a sárgaborsófasírtot. :))) Érdemes megsütni, tuti siker. :)

    VálaszTörlés
  4. Ez a sárgaborsó fasírt nagyon tetszik nekem! Remek ötlet! :P

    VálaszTörlés
  5. Gabriella, nekem is tetszett, felkerült a konyhai slágerlistára. :)

    VálaszTörlés
  6. Szeretem az indiai konyhát, igazán étvágygerjesztőek a fasírtjaid.

    VálaszTörlés
  7. Ez az etel huspotlo es nagyon egeszseges, de...
    Elkeszitettem, minden füszerböl raktam, de csak egy csipetet es tul kevesnek bizonyult, a tejföl elengedhetetlen hozza, mivel anelkül nagyon szaraz, talan a tesztajaba is kellett volna tejföl, hogy puhabb legyen vagy csak tojassargaja. A sargaborso fözelek is gyorsan szaradni kezd, ha nem takarom le. Ezert nem kedvelem annyira a sargaborsot, mit lehet ellene tenni, hogy ne szaradjon ki? Viszont az elkeszitese nagyon egyszerü, mivel turmixgepbe kell dobalni a hozzavalokat, aztan az olajba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bernadett! Odaírtam a recept alá, hogy mártogatós krémmel a legjobb kínálni, az eredeti forrás is ezt ajánlja. A "szárazságát" - bár én nem éreztem annak - kiválóan ellensúlyozza például egy zöldfűszeres-joghurtos mártogatókrém.
      Nekem simán rizzsel is ízlett.

      Törlés