2012. július 27., péntek

Vörösbabos-szalonnás pizza

A tegnapi borús délutánon ismét beköltöztem a konyhába: fóliában sült vajas-fűszeres kukorica, meg őzgerinc, és pizza szerepelt az étlapon. Méghozzá kalóriabomba pizza, jóízű, cseppet sem light feltéttel. :) 

Vörösbabos-szalonnás pizzaszelet

A tepsiben a "maradék" :))



Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
1 teáskanál só
bors
1 teáskanál szárított oregánó
1/2 tasak szárított élesztő
1/2 teáskanál cukor
1,5 dl langyos víz
1,5 evőkanál olaj

olaj a tál kikenéséhez

Egy tálba szitálom a lisztet, hozzákeverem a sót, a szárított oregánót, és ízlés szerint borsot. Egy nagy keverőtálba beleszórom a szárított élesztőt, a cukrot, a langyos vízzel simára keverem, és hozzáadom az olajat. Kézi robotgépet alacsony fokozatra állítva elkezdem az élesztős olajba keverni a lisztes keveréket, majd magasabb fokozaton 6-7 perc alatt hólyagos, sima tésztát dagasztok. Vékonyan kiolajozott tálba forgatom a tésztát, majd meleg helyen 45 percig kelesztem - a duplájára fog nőni.
A megkelt tésztát átgyúrom, majd egy centi vastagra nyújtom, négyzet alakúra, és tepsibe teszem.

Hozzávalók a feltéthez:
20 dkg vörösbab konzerv
10 dkg szalonna
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
lecsókrém (= maradék lecsó turmixolva)

A lecsós krémmel megkenem a pizzatésztát, ezúttal ez a pizzamártás. :)) Végülis, van benne paradicsom... :)) Az áttört fokhagymát két evőkanál olajon illatosra pirítom, hozzáadom a csíkokra vágott szalonnát, majd a lecsöpögtetett vörösbabot, összeforgatom, 1-2 perc múlva leveszem a tűzről, és a pizzára halmozom.  Előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütöm. Sajtot ezúttal nem szórtam a tetejére, mert nekem nem hiányzott róla a tömény feltét miatt, de aki ragaszkodik a klasszikus pizzaélményhez, tegyen rá reszelt sajtot vagy mozzarellakarikákat.

3 megjegyzés:

  1. Tényleg jól beköltözhettél a konyhába, hogy ennyi finomságot készítettél egy nap alatt! :) Minden nagyon tetszik, de leginkább a pizza mozgatta meg a fantáziámat... valószínű azért, mert most épp nagyon éhes vagyok. :) Guszta.

    VálaszTörlés
  2. Első ránézésre azt olvastam vörösboros szalonnás pizza:) Lehet, hogy az is érdekes lenne, de ez a variáció a fiúk kedvence nálunk is:)

    VálaszTörlés
  3. Gabriella, a kinti zordabb időjárás idején mágnesként vonz a konyha. A sütő melege, az ízek, illatok kavalkádja... :))) Próbáld ki egyszer ezt a pizzafeltétet, tetszeni fog. :)

    trollanyu, remek ötletet adtál, ki fogok találni egy vörösboros-ragus feltétet a pizzára.:)

    VálaszTörlés