2012. szeptember 2., vasárnap

Gulyás - a III. Nemzeti Gulyás Nap alkalmából

A Nemzeti Gulyás Nap megálmodója Csíki Sándor, minden év szeptember elsején zajlik ez az esemény. (Utólag nem írom át az eredeti első mondatomat, de korrigálom a tévedést: minden év utolsó augusztusi szombatján van a NGN, ami idén szeptemberre esett.) Az a szabály, hogy nincs szabály. :)) Főzhetünk gulyást, pörköltet, lecsót, halászlét, paprikást. A lényeg, hogy a világ minden pontján a magyar közösségek (családok, baráti társaságok) együtt főzzenek ezen a napon jó kedvűen, magyar(os) ételt. Idén, a III. Nemzeti Gulyás Napra a névadó gulyást terveztem, szűk családi körben. Ember tervez, Isten végez - némiképp átalakult a program. Pont szombat reggel hozták a fát - rásegítés a gázfűtésre -, amit fűrészelni, vágni, pakolni kellett. Ha már érkeztek segítők a fa rendezéséhez, nem dolgozhattak étlen-szomjan. Megsokszoroztam az alapanyagokat, és brutál adag gulyást főztünk. Így, többes számban főztünk, én most kivételesen a konyhalány és a felügyelő szerepét vállaltam. Az összetevőket mostam, hámoztam, aprítottam a gulyáshoz, és hordtam a bogrács közelébe, s időnként ránéztem, hogy halad a főzés. Szerettem volna én főzni - mint általában -, de a tűzifa érkezése keresztülhúzta a számításaimat, és a hangulatos családi főzőcskézésből utcabál jellegű, zajos-népes rendezvény lett, belőlem pedig kettes számú kukta. Két férfi mellett esélyem sem volt a fakanalat megszerezni. :)))


Készül a gulyás

Mini bográcsokban tálaltunk

Light adag nőknek :))

Gyorsan fogyott


Hozzávalók:
25 dkg mangalica zsír
10 dkg szalonna
2 kg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
1,5 kg vöröshagyma
1 kg krumpli
1,5 kg sertéslapocka
1,2 kg sertéscsülök
1,3 kg füstölt sertéstarja
70 dkg lecsókolbász
só 
bors
majoránna
bazsalikom
őrölt kömény
fokhagymakrém
csípős Piros Arany
pirospaprika
2 db zöldpaprika

Az első lépés a bogrács szemrevételezése, tisztán tesszük el, de sose lehet tudni. A második lépés a tűzrakás, ez alól mentesültem eme alkalommal. :))
A bográcsot kikenjük a 10 dkg szalonnával, majd a mangalicazsíron a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Pirospaprikát és Piros Aranyat adunk hozzá, majd a kockára vágott lapocka, csülök és tarja kerül a bográcsba, felöntjük vízzel bőven, és fedő alatt főzzük, időnként rázogatva az ételt. Két és fél óra elteltével a húshoz adtuk a hámozott, kockára-karikára vágott (ez fajtától függ) leveszöldséget, krumplit, lecsókolbászt, megfűszereztük (só, bors, majoránna, fokhagymakrém, kömény, bazsalikom, majoránna), és belekerült a két, csíkokra vágott zöldpaprika is. Fedő alatt bő másfél órán át főztük még, időnként felöntöttük vízzel, ha a helyzet megkívánta. :))
Amikor elkészült, asztalhoz ültünk, és hatalmas szelet parasztkenyérrel ettük a finom, forró gulyást. :)) A kis bográcsokat, amiben tálaltam, a padláson találtam. :))




2 megjegyzés:

  1. Egy tévedésed vagyon: nem szeptember elsején, hanem augusztus utolsó szombatján van, ami most szeptemberre esett! :-)))
    Sajnos a Bakonyalján hideg és esős idő volt, így elmaradt, pedig nagyon készültem...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a korrigálást, beleírtam a posztba a helyes infót, meghagyva az eredeti mondatot is, hogy ne vesszék el a hozzászólásaink lényege. :))
    Nálunk - Miskolc - ragyogó napsütés volt szerencsére, igazi kerti sütögetésre csábító nyárutó. :)

    VálaszTörlés