2012. szeptember 16., vasárnap

Húsleves + rántott hús burgonyapürével

A júliusi forróság egyik posztjában elmélkedtem már a klasszikus vasárnapi ebédről, gyerekkori hívószavakról, a recept azonban akkor elmaradt, azt mondtam, bárki el tudja készíteni. Annyira békebeli, olyan egyszerű, hogy tényleg mindenki. Most leírom, én hogyan. :)

Húsleves csigatésztával

Rántott hús krumplipürével

Hozzávalók:
(végy egy nagy adag szeretetet...)

Húsleves:
1/2 kg csirkefahát
1 kg marhalábszár
2 nagy húsos sertéscsont
1 kg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kis darab kelkáposzta)
1 fej hagyma
1 paradicsom
1 paprika
3 marhahúsleves-kocka
petrezselyem
bors

csigatészta

A csirkefarhátat, marhalábszárt és a sertéscsontokat megmosom, és annyi vízben, amennyi ellepi őket, felteszem főni. A képződő habot menet közben teaszűrővel leszedem. Másfél órát főzöm, majd a megtisztított, feldarabolt zöldséget hozzáadom, és öntök hozzá még vizet. Nagyjából egy óra elteltével a leveskockát, petrezselymet, paradicsomot, paprikát és hagymát a leveshez adom, borsozom és kóstolás után megsózom, ha szükséges. Tovább főzöm a levest, amíg a marhahús  és a zöldségek teljesen megpuhulnak. 
Amikor készen van, átszűröm a levest, a marhahúst mustárral vagy paradicsommártással tálalom a leves után, a zöldségeket pedig a levessel. A kifőzött csigatésztát kis tálban adom az asztalra, mindenki ízlése szerint vesz belőle. :)

Rántott hús:
csirkemellfilé szeletek
tej
fokhagyma
bors
liszt
tojás
zsemlemorzsa

bő olaj a sütéshez

A kiklopfolt csirkemellfilé szeleteket néhány órára fokhagymás tejbe áztatom, majd papírtörlővel felitatom róluk a felesleges nedvességet. A hússzeleteket sózom, borsozom, majd panírozom: mindkét oldalukat átszitált lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom. Bő, forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütöm a hússzeletek mindkét oldalát. Papírtörlőre szedem ki őket a serpenyőből, hogy a felesleges zsiradékot felitassam róluk.

Burgonyapüré
burgonya  
vaj
tejföl
két db natúr kockasajt
egy csipet szerecsendió

A burgonyát meghámozva-kockára vágva sós vízben egészen puhára főzöm, majd leszűröm. Vajjal, tejföllel pürésítem, ha szükséges, akkor sózom, hozzáadom a két kockasajtot és a pici szerecsendiót, és robotgép segítségével kihabosítom. Fagylaltos kanállal kis gombócokban adagolhatjuk a tányérokra, hogy dekoratívabb legyen a tálalás, akár petrezselyemmel is megszórhatjuk.

2 megjegyzés: