2012. október 26., péntek

Mini Isler


Kedvenc gasztrojátékom, a SAD - Süss! Alkoss! Díszíts! - a 10. fordulójához érkezett. A háziasszony Flóra, téma: a bennünk rejlő cukrász. Otthon "kell" elkészítenünk cukrászdában kapható, szabadon választott édességeket. Részletes pályázati kiírás Flóra blogjában - Ízek és élmények -. Lelkes és állandó cukrászdalátogatóként annyira megfogott a téma, hogy tegnap külön bejegyzésben örökítettem meg kedvenc nassoló helyemet, Cukrászda ajánló címmel.
A játékra az islert választottam, egész pontosan a mini islert. Rajongok ezért a csokoládéval bevont, a közepében ribizlilekvárt rejtő omlós linzerfalatért. Ezúttal a bevonat nem lett tökéletes, sem egyenletes felületű, mert egyik kezemmel az összeragasztott linzereket mártogattam az olvasztott csokoládéba, a másik kezemmel pedig nokedlit szaggattam - kevés időm volt a konyhai teendőkre. Ízre hibátlan, külsőre kissé rusztikus isleremmel nevezek a játékra.

Mini isler

Alaptészta:
15 dkg hideg vaj
25 dkg finomliszt
7 és 1/2 dkg cukor
1/4 teáskanál só
1 dl hideg habtejszín

A hideg vajat apró kockákra vágom, a lisztet, a cukrot, a sót késes betétű robotgépben összekeverem. A cukros-sós liszthez hozzáadom a vajat. A géppel fél perc alatt morzsás keverékké dolgozom össze az egészet. A morzsás keveréket átszórom egy tálba, hozzáöntöm a tejszínt, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok. /Hűtőben 2-3 napig, mélyhűtőben 1-2 hétig eltartható./

A töltelékhez:
25 dkg ribizlilekvár

A bevonáshoz:
25 dkg étcsokoládé
2,5 evőkanál olaj

A sütőt előmelegítem 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat). 3 db 30x40 cm-s tepsit kibélelek sütőpapírral. Az előzőleg egy órán át hűtőben pihentetett tésztát lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 3 mm vékonyra nyújtom. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kekszeket szúrok belőle, és egymástól 2 cm távolságra a tepsikbe teszem. 8-10 perc alatt megsütöm őket, egyik tepsivel a másik után. A tepsiket rácsra téve kihűtöm a kekszeket, 2-2 db-ot ribizlilekvárral összeragasztok, és egy éjszakára félreteszem őket, hogy megpuhuljanak.A bevonáshoz megolvasztom az étcsokit az olajjal, gőz fölött kevergetve. Langyosra hűtöm, és sorra belemártom a sütiket úgy, hogy az oldalukra is jusson csoki, de az aljukra ne. Ahogy kész vagyok eggyel, sütőpapíros tálcára teszem, és jöhet a következő. Rövid időre hűtőbe teszem őket, hogy rájuk dermedjen a bevonat. Kb. 65 db lesz belőle.

4 megjegyzés:

  1. A rusztikus külső nem baj - úgyis divat - de azért csoki remélem nem került a nokedlire?? :-DDD
    Viccen kívül: szépek lettek és én is nagyon szeretem őket! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, teller-cake!:)) A csokoládés nokedlit nem sikerült feltalálnom, megúsztam.:)) Imádom az islert, képes vagyok éjjel nekiállni a sütésnek, és reggel mártogatom a bevonóba.:)))

    VálaszTörlés
  3. Nyami, egy mini isler mindig jöhet!:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem az islert, tetszik!

    VálaszTörlés