2012. december 26., szerda

Kókuszos bejgli

Bejgli. Mákos és diós. Ez a kettő, amit biztosan nem kínálok karácsonykor sem a családnak, sem a vendégeknek. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy a klasszikussága ellenére mindenki unja - a kényszer miatt. Karácsonykor mákos és diós bejglit KELL enni. Hát nálunk nem kötelező, sőt, mivel nem szeretjük, nem is szoktam sütni. Mákos és diós süteményeket néha külön igen, de sosem bejgliben.
Néhány hete a Szépségtár blogban olvastam a marcipános bejgliről, és nagyon megtetszett. Abból a tésztából készítettem általam kitalált kókuszos töltelékkel 2 rúd bejglit. :)

Kókuszos bejgli - nem repedt ki


Itt már hiányzott a fele :))

Egy szelet kókuszos bejgli

Hozzávalók 2 rúdhoz:

Tészta:
30 dkg liszt
12 dkg sertészsír
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája + 1 kikevert egész tojás fele
1/2 dkg friss élesztő elmorzsolva
1 csipet só
1/ dl tejföl

a kenéshez egy tojás

Töltelékhez:
5 tojásfehérje
30 dkg kókuszreszelék
25 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrom, két részre osztom, és folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap a tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, belekeverem a kókuszreszeléket.
A bejglitésztát két sütőpapír között vékonyra, téglalap alakúra kinyújtom, a hosszabbik oldala mentén megkenem a töltelékkel, behajtom a rövid széleket, és felcsavarom. Mindezt megismétlem a másik tésztabucival is, hiszen két rúd bejgli készül. 
A bejglirudakat sütőpapíros tepsibe fektetem, és fél órát pihentetem. A márványos külső eléréséhez a tojást szétválasztom, a sárgájával hosszanti irányban megkenem a bejgliket. 10 perc múlva a tojásfehérjével pedig keresztben kenem meg a rudakat. Pár percig hagyom száradni, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm a bejglit. 
Fontos, hogy a sütési időt pontosan betartsuk, és tényleg ne legyen több 30 percnél, különben kireped a tészta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése