2013. november 19., kedd

Birsalmás diótorta

Hétvégén őszi hangulatú menüsort készítettem, az édességünk is ilyen volt. A birsalmát és a diót kombináltam egy tortában, íme, a végeredmény:

Birsalmás diótorta

Egy szelet ősz

Hozzávalók a tésztához:
14 dkg cukor
4 tojás
4 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor
8 dkg darált dió

A krémhez:
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
20 dkg durvára tört dió

A tetejére:
5 evőkanál házi birsalma lekvár
2-3 marék durvára tört dió

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, aztán folytonos keverés mellett beleszitálom a lisztet, a kakaóport és a darált diót. A tojások fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan összeforgatom a kakaós-diós masszával.
26 cm-s tortaformába simítom a tésztát ( a formát nem kenem ki), és 180 fokon, előmelegített sütőben 15.20 perc alatt megsütöm. (Tűpróba!!!)
A vajat a porcukorral habosra keverem, aztán hozzáforgatom a durvára tört diót. 
A kihűlt tortalapra (nem vágom ketté!) rákenem a vajas-diós krémet. A tetejére birsalma lekvárt simítok fél centi vastagságban, és megszórom durvára vágott dióval.
Tálalásig hűtőben tartom.

2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg egy szelet ősz! Imádom a birsalmát, én még a torta krémjébe is el tudom képzelni.

    VálaszTörlés