2014. július 27., vasárnap

Csokoládés-túrós sütemény

A véletlen szülte ezt a süteményt. Főzés közben jutott eszembe, hogy valami édességet is össze kellene dobni ebéd utánra. Túró volt, innen indultam az ötletelésben. A mobiltelefonom keresőjébe beírtam, hogy olcsó túrós sütemény, és ez a csokis-túrós találat jött ki. Telefonnal a kezemben végigbóklásztam a kamrát - képernyőről lesve a kottát -, alapanyagok után kutatva. Minden volt hozzá.
Nekiláttam hát. 
Menet közben párszor meginogtam, jó döntés volt-e ezt választani. A recept írt tejet is, de az elkészült tészta olyan folyós volt nélküle is, hogy nem tettem bele végül. Igaz, a leírásban már nem említette a szerző, csak az alapanyagok között. 
A nyers tészta láttán kisebb infarktust kaptam - anyám, eeezzz folyik! -, de utólag ezt betudom annak, hogy ritkán dolgozom rétesliszttel, és ennyire lágy tésztával is. :)
A megsült végeredmény nagyon finom. Igazi, békebeli, házi sütemény.




Hozzávalók a tésztához: 
40 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor
pici só
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 tojás

A töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 biocitrom leve és reszelt héja

A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj


A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy 20x25 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral.
Elkészítem a tölteléket. A hozzávalókat habosra keverem egy tálban. 
Összeállítom a tésztát. A tojásokat habosra keverem a cukorral, aztán belekeverem a sót és a vajat, majd a sütőporral és kakaóval elkevert réteslisztet szitálom bele. Alaposan összedolgozom az anyagokat. Kicsit folyós lesz a tészta, ez pont így jó. 
A sütőpapíros tepsibe kanalazom a tészta felét- kétharmadát. Rásimítom a túrótölteléket, erre kanalazom a maradék tésztát. 30-35 perc alatt, 180 fokon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, jó-e már. Ha nem ragad a tűre a tészta, kiveszem a sütőből. 
Mikor kihűl, kifordítom a tepsiből, lehúzom róla a sütőpapírt, és egy tálcára fordítom.
Az étcsokoládét összeolvasztom az olajjal, és bevonom vele a sütemény tetejét. Érdemes az olcsó csokoládék helyett jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét használni. Így a bevonat csomómentes, szép fényű és állagú lesz, szeleteléskor pedig akkor sem törik, ha hűtőből vesszük ki a süteményt.
A recept forrása itt .

2 megjegyzés:

  1. :))) Nagyon ismerős volt amit leírtál! A süti pedig biztosan finom, nekem egyébként kevés sütemény van ami nem jön be..., huh most gondolkoznom kell, de nem is jut eszembe hirtelen egy sem! :))) A blog külalakja nagyon kellemes és szép lett!! Ezek a színek nekem is bejönnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zselatinos édességekkel szemben kissé tartózkodó vagyok, egyébként minden jöhet! :)
      Néha meg kell újulni, a blogdizájnban most jött el ennek az ideje. :) Köszönöm a dicsérő szavakat, Barbi! :)

      Törlés