2014. október 14., kedd

Székelygulyás

Klasszikust főztem klasszikustól. Konyhai bibliám "Az Ínyesmester szakácskönyve", Magyar Elek vaskos receptgyűjteménye. Mindig ezt lapozom fel először, ha a régi, magyar ízvilágot szeretném megidézni. Ezt a káposztás-húsos ételt láttam másutt székelykáposzta, székelygulyás leves néven. Az Ínyesmester könyve székelygulyás néven tette közzé.

Székelygulyás


Az eredeti recept Magyar Elektől:

"Kevés, apróra vágott vöröshagymát megpirítunk egy kanál zsíron, egy kávéskanál nemes-édes paprikával együtt. Beleteszünk 3/4 kiló, kockára vágott disznóhúst, s puhára pároljuk. Éppen úgy, mintha pörköltet csinálnánk. Másik lábosban zsíron 1 kiló savanyú káposztát pörkölünk, keveset a levéből is hozzáadva. Ha ez is jó, összevegyítjük a kettőt, és 2-3 deci, kis liszttel elhabart tejföllel ízesítjük."

Kiegészítés Rubintól (tőlem :) ):
Sertéslapockát használtam, a pörköltbe került némi bors, egy kis római kömény és majoránna is. Só azért nem, mert a káposztát magam savanyítottam tavaly ilyentájt, s meglehetősen sós. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése