Októberi esős napokon mennyi esélye van annak, hogy beérik még a dinnye? Én nullára tippeltem. 5 kis görögdinnyét találtam a kertben, ezeket le is szedtem rögvest. Az első fotón nagyobbnak látszanak, mint a valóságban, de ez csak optikai csalódás.
Mivel a görögdinnyét a tökfélék közé sorolják, gondoltam, úgy fogom kezelni. Megtöltöm. Nem a nyáron szokásos, édes-tejszínhabos-alkoholos gyümölcsdarabokkal. Hanem hússal. Rizzsel. És minden földi jóval - sósan. Saját kútfőből, mert nem találtam receptet a neten. Ettől persze lehet közzétéve valahol, de nem bukkantam rá.
Hozzávalók:
30 dkg darált hús
10 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
pirospaprika
só
őrölt római kömény
morzsolt oregánó
morzsolt bazsalikom
őrölt fehér bors
morzsolt kapor
3 dl sűrű tejföl
15 dkg reszelt sajt
Az olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Meghintem pirospaprikával, összekeverem a darált hússal. Felöntöm vízzel, hozzáadom a rizst. Puhára főzöm. Megfűszerezem a sóval, római köménnyel, oregánóval, bazsalikommal, borssal. Ízlés szerint. Én csípősre ízesítettem, de lehet fordítani az arányokon, hogy a zöldek domináljanak. A fűszerekkel már csak addig főzöm, amíg egyet rottyan, akkor készen is van.
Amíg a hús-rizs együtt fő, előmelegítem 180 fokosra a sütőt, és előkészítem a dinnyét. Alaposan megsúrolom őket, kettévágom, és a magos belsejüket kikaparom. A félgömbök "aljából" levágok egy picit, hogy stabilan álljanak, és ne billenjenek félre.
A tepsibe sorakoztatom a kivájt dinnyéket. Mindegyiket megtöltöm a fűszeres, rizses-húsos keverékkel, alaposan megpúpozva. A tejfölben elkeverem a kaprot, és megkenem vele a húsos masszát. Reszelt sajt kerül a tetejére.
A tepsibe csak vizet öntök, zsiradék nem szükséges. Fólia sem. Nagyjából egy órán át sütöm 180 fokon. Időnként érdemes benézni a sütőbe, hogy lássuk, szükséges-e pótolni a vizet. Villával vagy hústűvel a dinnye állapotát is lehet ellenőrizni. Amikor már nem kemény, hanem ress, kicsit roppanós, de semmiképp sem puha, akkor készül el. Ahogyan mondtam, kb. 1 óra alatt.
Némi hűlés után tálalom.
Milyen az íze? Ha nem tudnám, mit sütöttem, vakkóstolásnál arra tippelnék, cukkini volt, vagy tök. Nagyon finom.
A fenti hozzávalók 3 kisebb dinnyéhez - 6 félgömb - elegendőek. Ennyit sütöttem első körben, hogy lássam, milyen. Arra gondoltam, ha esetleg nem ízlik, a többi dinnyét ecetesen teszem el savanyúságnak. Bár annyi uborka került már az üvegekbe, hogy savanyúsággal bőven el vagyunk látva télre.
A húsos görögdinnye olyan sikert aratott, hogy a megmaradt dinnyéket ugyanígy megtöltöttem másnap.
Próbáljátok ki, megéri! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése