2017. január 4., szerda

Sajtos pogácsa kelesztés nélkül

Szilveszterre a nagynéném sajtos pogácsa receptjét vettem elő. A kedvencem, mert a tésztát nem kell sem hajtogatni, sem keleszteni, ellenben bőséges adag, ízletes, és gyorsan elkészíthető. Így sütök én pogácsát:



Hozzávalók:
50 dkg fehér tönkölyliszt
2 tojás
1 teáskanál só
24 dkg vaj (nem margarin)
2-3 evőkanál tejföl
4 dkg élesztő
fél dl tej
12 dkg reszelt sajt

A tetejére:
tojás
reszelt sajt

A sütőt előmelegítem 180 fokra. előkészítek 4 gáztepsit, egy tálat vagy tálcát, és egy tortalapátot. (A megsült pogácsákat azzal a legkönnyebb kivenni a tepsiből, így a kezünket sem égetjük meg.)
Az élesztőt felfuttatom a tejben, és a hozzávalókkal tésztává gyúrom. Ha nem áll össze a tészta, akkor morzsásság esetén adok hozzá még egy kanál tejfölt. Ha túl lágy, akkor pedig 2-3 kanál lisztet.
Keleszteni nem kell!
Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom a tésztát. Lisztezem a sodrófát is, hogy ne ragadjon. A legkisebb pogácsaszaggató formámmal kis, kerek darabokat szaggatok belőle. Tepsibe rakosgatom, a maradék tésztát újra és újra összegyúrom, nyújtom, szaggatom, amíg el nem fogy. Érdemes közben a pogácsaszaggatót lisztbe mártani időnként, hogy ne ragadjon bele a tészta.
A pogácsák tetejét ecset segítségével megkenem egy felvert tojással, megszórom egy kis reszelt sajttal - 3-4 szálacska/darab -, és 15 perc per tepsi idő alatt a 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Amikor a tetején aranyszínű a sajt, akkor már ki lehet venni. 
Amikor teljesen kihűl a pogácsa, folpackba csomagolom, így 3-4 napig is eláll, ami nem fogy el azonnal.
Lehet nagyobb átmérőjű formával is szaggatni. Nekem a szilveszteri mulatsághoz kis partifalatokra volt szükség, azért a legkisebb formát használtam.




2 megjegyzés:

  1. Újabban az összes pogácsafajtát ilyen aprón szeretjük, hiába próbálkozom, kicsit felgyorsítanám a folyamatot nagyobbal, a család nem engedi, mind az ilyen egy falatkáért rajong :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elgondolkodtam én is nagyobb átmérőn, de leszavaztak itthon. A kis falatkákat szereti mindenkim. :)

      Törlés