2013. február 4., hétfő

Stefánia vagdalt

A fasírt egyik legkedveltebb formája a Stefánia vagdalt, amikor az egyben sütött fasírtrúd közepébe főtt tojásokat teszünk. Sokan ünnepre, például húsvétra készítik, vagy a szilveszteri hidegtálhoz. Nálunk az év bármely napján elkészül, ha úgy tartja kedvünk. Ami finom, az hétköznap is finom! :)) 

Stefánia vagdalt

Ünnepi fogás egy februári hétköznapra


Hozzávalók:
70 dkg darált hús
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
4 főtt tojás
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 teáskanál pirospaprika
bors
majoránna

Előmelegítem a sütőt 180 fokra, egy kisebb őzgerincformát kibélelek alufóliával. Megfőzöm a 4 tojást, és összeállítom a húsos masszát. 
A darált húshoz adom a megdinsztelt hagymát, az áttört fokhagymát, a fűszereket, zsemlemorzsát, a két nyers tojást, és alaposan összedolgozom. 
Az őzgerincformába simítom a hús felét úgy, hogy a forma oldalaira is jusson belőle, középre rendezem egy sorban a megpucolt, főtt tojásokat, majd a tojások köré és rájuk simítom a húsmassza másik felét. 
60 percig sütöm 180 fokon, aztán tepsibe borítom, leveszem az őzgerincformát, lehúzom az alufóliát, és 15 percre visszateszem a húst a sütőbe, hogy megpiruljon az oldala és a teteje is.
Krumplipürével, vagy sült krumplival, párolt rizzsel tálalom.

2 megjegyzés:

  1. De jó hogy eszembe juttattad, rég készítettem pedig nagyon szeretem! Képzeld, egy ismerősöm háromszög-mackó sajtot tesz bele, úgy is nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a mackó sajtos változatot még nem hallottam. Az ismerősöd a húsmasszába dolgozza bele a sajtot, vagy a főtt tojás mellé/helyett teszi? :)

      Törlés