2013. április 2., kedd

Rahátos kekszrúd

Ez a fura nevű keksz a világ egyik legfinomabb keksze. A receptet és a hozzá szükséges lokum rahatot Kisilditől kaptam. A lokum rahat a törökök kedvelt csemegéje. Állagát a Magyarországon ismert gumicukorhoz tudom leginkább hasonlítani. Ízesítik rózsavízzel, citrommal, levendulával, van belőle gyümölcsös, fahéjas, mogyorós, stb. Kockákra vágva, porcukorba forgatva csomagolják dobozokba, hogy ne ragadjanak össze a darabok. A rahátos keksz, amit Kisildi receptje nyomán készítettem, megállná a helyét a mesés Keleten. Nem túl édes, ám annál egzotikusabb csemege ez az európai ember számára.

A híres és titokzatos lokum rahat


Rahátos keksz



Hozzávalók 1 rúdhoz:
25 dkg lokum rahat
1,75 dl víz
5 dkg durvára tört mandula
5 dkg aprított étcsokoládé
3 dkg mazsola
10 dkg kekszmorzsa
kókuszreszelék

A rahátot dobókockányi darabokra vágom, és felteszem a vízzel egy lábasban a tűzhelyre. Amikor forr a víz és puhul a rahát, leveszem a tűzről, és fakanál segítségével belekeverem a többi hozzávalót. Kekszmorzsából annyi szükséges, amennyivel formázható kekszmasszát kapok. 
Fóliára kókuszreszeléket szórok, rákanalazom a masszát, és a fólia segítségével rúddá csavarom. Fóliába csomagolva félreteszem, amikor teljesen kihűlt, szeletelem.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, most irigy vagyok kicsit a lokum miatt. :)) Már ettem egyszer, akkor a bődületesen édes és ragacsos jelző forgott végig s buksimban, azon felül hogy ízlett. Így is ki kéne próbálnom. :)

    VálaszTörlés