2013. július 29., hétfő

Napsugár szelet

Igen, tudom, a fotó nem tökéletes. Új masinával fényképeztem, ráadásul este - még tanulom a használatát. A süti azért látszik, és ez a lényeg. A Napsugár szelet nevet én adtam neki, két másik sütemény 1-1 alkotórészén csavartam egyet, így született ez, harmadikként. A krém ötletét Illéskrisz receptjében olvastam. Nagyon tetszett, ám az eredeti tortához való babapiskóta nem volt itthon. Az vesse rám az első követ, aki 35 fokos melegben elment volna egy csomag piskótáért. (Na, ugye!! :)) ) Szóval, a krém adott volt, de kellett alá valami. Tészta. Piskóta. Ahhhaaaa, pár napja láttam Gabinál egy isteni kevert sütit, búzadarával. Remek gondolatnak találtam, ezért grízes piskótát sütöttem a túrókrémem alá. Egy kis kakaót is csempésztem bele, hogy még szebb legyen.
Így esett, hogy két receptből csináltam egy harmadikat. :)

Napsugár szelet

Hozzávalók:
4 db őszibarack
250 g mascarpone
2 dl tejföl
25 dkg túró
3 evőkanál porcukor
1 citrom leve
2 csapott kávéskanál zselatin
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
fél csomag sütőpor

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem. A lisztet, búzadarát, kakaóport és sütőport egy tálban elkeverem, majd a cukros tojásra szitálom, és alaposan belekeverem. A tojások felvert habját a kakaós masszához forgatom, aztán sütőpapíros, 25x35 cm-s tepsiben 180 fokon 25 perc alatt (tűpróba!!) készre sütöm.
Amíg a tészta hűl, elkészítem a krémet. A mascarponét, túrót, tejfölt, cukrot, citromlevet habosra keverem. 2 őszibarackot megmosok, meghámozok, kimagozok, majd apró kockákra vágok, s a túrós krémbe forgatok. A zselatint egy kevés meleg vízben feloldom, alaposan a barackos-túrós krémbe dolgozom. 
A kakaós tésztán egyenletesen eloszlatom a krémet, hűtőbe teszem fél órára. Amikor a krém már nem nagyon ragad, lefedem fóliával, és 6-8 órára visszateszem a süteményt a hűtőbe. 
Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítem.

2 megjegyzés:

  1. Gaby, ezt nagyon jól összeházasítottad. Üdítő, könnyed, igazi nyárias sütemény. A kakaós piskóta külön jó ötlet volt hozzá. Az új masinához sok sikert kívánok.

    VálaszTörlés