2013. augusztus 3., szombat

Zöldbabfőzelék az Ínyesmester gondolataival

Magyar Elek így ír a zöldbabról "Az Ínyesmester szakácskönyve" című művében:
"A méltán híres magyar főzelékek között előkelő helye van a zöldbabnak, (vékony rántással, melyben azonban hagyma ne legyen), vagy habarással készítve, jó tejföllel megszaporítva, esetleg pár csepp borecettel enyhén savanyítva (cukornak, baracklekvárnak színét se lássa, hírét se hallja, mert ezeknek - a zöldbabbal kapcsolatban - semmi köze sincs. A magyar zöldbabfőzelék nem malter, de nem is híg lélötty, becsületes, komoly dolog, kitűnően ízlik felsálszelettel."

Zöldbabfőzelék

Felsálszelet nélkül, hagymával - mely nem a rántásban volt -, mégis komolyan készítettem el a fagyasztóból kivett zöldbabot. Jó, vághattam volna anno kisebb darabokra, ha nem az lebegett volna a szemem előtt, hogy mielőbb végezzek a 20 kg bab aprításával. :))

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
2 evőkanál olaj
késhegynyi pirospaprika
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
tejföl
liszt

Egy lábasban megforrósítom az olajat, a a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát illatosra pirítom benne, hozzákeverem a piros paprikát, rádobom a zöldbabot, és kevés vízzel puhára párolom.
2-3 dl tejfölt elkeverek 1 evőkanál liszttel, és a főzelékbe forgatom. Néhány percig főzöm még, aztán leveszem a tűzről.
Feltétként illik rá a tükörtojás, sült kolbász, sült virsli, és ahogyan az Ínyesmester mondta: a felsál szintén. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése