2014. május 15., csütörtök

Muszaka

Mediterrán hangulat, ízorgia, zöldség, hús, finom fűszerek. Ez a muszaka titka. Hétvégén sütöttem ebédre. Annyira kiadós, hogy elég volt két napra, nem kellett mást főznöm. 
Íme, a recept.

Muszaka

Hozzávalók:
80 dkg darált hús (bárány vagy sertés)
bors
oregano
1 rúd fahéj
2 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál  házi paradicsompüré
5 közepes krumpli
2 közepes padlizsán

A tetejére:
5 dl tej
4 evőkanál liszt 
7 dkg vaj
szerecsendió
10 dkg reszelt parmezán sajt


A padlizsánokat alaposan megmosom, két végüket levágom, ezek nem kellenek. 
Fél centi vastag karikákra szeletelem a padlizsánokat, besózom őket, és egy órára félreteszem. 
A krumplikat héjastól odateszem főni.
A vöröshagymát és az áttört fokhagymát 2 evőkanál olajon üvegesre pirítom. Rádobom a darált húst, és fehéredésig sütöm. Ekkor felöntöm 2 dl vízzel, hozzáadom a paradicsompürét, és ízlés szerint sózom, borsozom, megszórom oreganoval, belerakom a fahéjat és a babért. Készre főzöm, ha szükséges, öntök még hozzá vizet, nehogy leégjen. Még forrón kiveszem belőle a fahéjrudat és a babérlevelet.
A padlizsánkarikákat kinyomkodom, hogy a sós levük távozzon. A karikák mindkét oldalát 2-3 evőkanál olajon megsütöm. Papírtörlőre szedem őket.
A megfőtt krumplikat hámozom és karikára vágom. 
Egy 25x35 cm-s tepsit vékonyan kikenek vajjal, és első rétegként kibélelem a főtt krumpli felével. Erre jön a következő réteg padlizsánkarikák harmadából, majd a darált hús fele. A maradék krumplit sorakoztatom a tepsibe, majd a padlizsán második harmadát, s a darált húst újra. A tetejére padlizsánkarikákat teszek.
Elkészítem a tetejére a besamelt. A tejet felforralom egy edényben. Egy másikban a vajat olvasztom meg, elkeverem a liszttel, s felöntöm a forró tejjel. Közben folyamatosan keverem, hogy csomómentes legyen. Legmegfelelőbb eszköz erre a fém cukrászhabverő. Sózom, késhegynyi szerecsendiót szórok bele, és hozzákeverem a reszelt sajtot. Akkor jó, ha felolvad a besamel mártásban a sajt. Folyamatos keverés mellett besűrítem, és a muszaka tetejére simítom.
180 fokra előmelegített, forró sütőbe teszem, 40-50 percig sütöm.
Tálalás előtt hagyom kicsit hűlni, hogy gusztusos, szép kockákra tudjam szelni, és ne legyen folyós. 
Az ihletet innen merítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése