2016. szeptember 3., szombat

Bögrés diós sütemény (reform)

A méltán népszerű bögrés desszertek toplistáján a mákos és a diós előkelő helyet foglalnak el. Utóbbihoz támadt kedvem, némi alapanyagcserével. Tudjátok, hogy a liszt és a cukor nem mindegy! :)

Hozzávalók a tésztához:
1 bögre darált dió
1/3 bögre nyírfacukor (xilit)
1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 bögre tej
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál fahéj
1 citrom reszelt héja

a krémhez:
6 dl tej
2 csomag csokoládépuding
2 teáskanál nyírfacukor
10 dkg vaj (nem margarin)

a tetejére: 
meggy vagy más gyümölcs


A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverem, hozzáadom a tojást és a tejet, aztán a masszát vajazott-lisztezett tepsibe simítom, és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt készre sütöm.

Mivel ez nem fehér liszt, kissé lapos lesz a tészta. Aki magasabbat szeretne, süsse kisebb tepsiben - én 25x35 centisbe tettem -, vagy duplázza meg a hozzávalókat. A tetejére mehet az a krém, amit készítettem, ezt nem muszáj kétszerezni (de el is hagyható, ha valaki nem szeretne vele bíbelődni).


Amíg a tészta hűl, megfőzöm a tetejére a krémet. A tejből, cukorból, pudingporból a szokásos módon sűrű pudingot főzök. Kézi habverővel folyamatosan keverem, nehogy csomós legyen.
Leveszem a tűzről, eldolgozom benne a vajat, és hagyom hűlni egy kicsit. Amikor már nem forró, de még kenhető, akkor jó. Elsimítom a tésztán, a tetejét tetszés szerint kirakom gyümölccsel, és hűtőbe teszem legalább egy órára. 
Itt olvasott receptet formáltam a magam ízlésére. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése