Palócleves. Az elnevezésről több legenda létezik. Az egyik szerint Gundel János készítette a levest Mikszáth Kálmán író születésnapjára, más forrás szerint Gundel egy megnyitó ünnepségre főzte meg, a harmadik változat alapján Magyar Elek az Ínyesmester szakácskönyvében úgy említi, mint egy vacsoraverseny bíráinak eledelét. Bármelyik legyen is a valóság, maga a recept csodálatos.
Hozzávalók:
30 dkg sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
5 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1 evőkanál házi paradicsomszósz
fél kávéskanál őrölt római kömény
1 gerezd fokhagyma
só
bors
25 dkg zöldbab
20 dkg krumpli
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
1 nagyobb babérlevél
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 kis csokor kapor
A húst megmosom, felkockázom. A megforrósított olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztom, hozzáadom a húst, és pár percig pirítom. Hozzáadom az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, a paradicsomot, a köményt, és a saját levében, alacsony hőfokon, fedő alatt puhára párolom.
A répákat, krumplit mosom, hámozom, előbbit karikára, utóbbit kisebb kockákra vágom. A zöldbabot 2-3 centis darabokra vágom. Másfél liter kissé sós vízben, a babérlevéllel ízesítve megfőzöm a zöldségeket. Hozzáadom a pörköltet.
A lisztet a tejföllel és a levesből 1-2 kanál lével simára keverem, a leveshez öntöm. Sózom, borsozom, kis lángon 4-5 percig forralom. Meghintem kaporral, a babérlevelet kiveszem belőle, és tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése