2013. január 4., péntek

Boros-csokoládékrémes minitorta

Torta. Nélküle nincs ünnep. Nálam legalábbis. Újév napjára szerettem volna előre elkészíteni egy valamilyen tortát, de nem volt hely, ahol tároljam az ünnepig. A tortatál is foglalt volt, egyéb édességnek adott helyet. Végül az jutott eszembe, 4 minitortát készítek, azokat könnyebb tárolni. Így született meg az alábbi boros-csokoládékrémes minitorta. A borral való piskótalocsolás ötletét Marka karácsonyi tortája adta, amibe napokon át injektálta a pálinkát.

Boros-csokoládékrémes minitorta


Hozzávalók a piskótához:
5 db tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 teáskanál szódabikarbóna

A tojásokat kettéválasztom, a sárgájukat a cukorral habosra keverem, a fehérjékből kemény habot verek, és  óvatosan beleforgatom a cukros, sárga krémet, majd beleszitálom-beleforgatom a szódabikarbónás lisztet.
Sütőpapíros, 30x25 cm-s tepsibe simítom a tésztát, és 180 fokos, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. 

Krém:
3 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál főzés nélküli csokoládé krémpudingpor (Gála)

A torták összeállításához: 1 dl édes fehérbor

Díszítéshez:  durvára tört dió

A kihűlt piskótából vizespohárral 2x4 db, azaz 8 kört szaggatok. A lehulló piskótadarabokat félreteszem.
A körlapokat meglocsolom az édes fehérborral, amíg magukba szívják, elkészítem a krémet. A tejszínt felforralom, és beletördelem az étcsokit. Addig kevergetem, míg fel nem olvad a csokoládé. Ekkor leveszem a tűzről, és kihűtöm. Ez trüffelkrém lenne, ha lenne kedvem és időm órákig várni, míg besűrűsödik. De nem akarok várni, inkább kanalazok bele a főzés nélkül pudingporból. És innentől felgyorsulnak az események, ugyanis így már villámgyorsan köt a krém, és hogy ne váljék csiriz állagúvá, azonnal be kell tölteni a tortákat.
Szóval, megkenek 4 piskóta kört a krémmel, és mindegyikre ültetek egy másik kört, aztán a kis tortákat bevonom a krém maradékával. 
Díszítésként durvára tört diót használtam. Csak semmi flanc: kis nejlonzsákba teszem a diót, és húsklopfolóval ütök rá párat. A torták tetejére fél diókat teszek.
4 db minitorta készül ebből a receptből.
A tortakörök szaggatásakor lehulló piskótadarabokból narancsos-krémsajtos golyókat készítek.

3 megjegyzés: