2014. március 17., hétfő

Lasagne

Az egyik beszélgetős csoportban felmerült a lasagne készítése múlt héten. Ez adta az ötletet, hogy feltegyem a blogra, én hogyan szeretem. Íme: 





Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás
csipet só
30 dkg liszt

Raguhoz:
80 dkg darált sertéshús
6 dl házi paradicsomszósz
oregano
bazsalikom
bors 
1 fej vöröshagyma
olaj

Besamelhez:
1 liter zsíros tej (házi a legjobb)
5 dkg liszt
10 dkg vaj
15 dkg zsíros, reszelt sajt





A sütőt előmelegítem 180 fokra. Az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát. Hozzákeverem a darált húst, és fehéredésig keverem. Felöntöm paradicsomlével, megszórom oreganoval, bazsalikommal, sóval, borssal, és puhára főzöm.
A tésztához összegyúrom a lisztet, tojást, sót. Alaposan meggyúrom, kemény tésztává. Két cipóra osztom, és kinyújtom őket a tepsi méretének megfelelőre. Nem könnyű, kell hozzá türelem, de biztos, hogy sikerül.
A tejből, vajból, lisztből besamelt készítek: a vajat megforrósítom, elkeverem benne a lisztet, és felöntöm a felforralt tejjel. Ízlés szerint sózom, borsozom, egy kis őrölt szerecsendió is mehet bele. Csomómentes, közepes sűrűségű mártássá kavarom.
Egy 25x35 cm-es tepsi aljára teszem a paradicsomos-húsos ragu harmadát, egyenletesen elosztva. Erre terítem az egyik kinyújtott tésztalapot. A húsos ragu második harmadát rákanalazom, majd a besamel felével meglocsolom. Befedem a másik tésztalappal, erre jön a ragu megmaradt harmada, és a besamel másik fele. Megszórom reszelt sajttal.
Az előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöm.
Tálalás előtt kicsit hagyom hűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése