2016. április 24., vasárnap

Céklás-étcsokoládés brownie - reform változat

Pincetakarítás 3.
A pincében talált, ősszel elraktározott cékla másik feléből süteményt sütöttem. Étcsokoládéval remek páros a cékla, a sütemény gyors és egyszerű, - él vajon e földtekén, aki nem szereti a brownie-t? :)




Hozzávalók:
50 dkg nyers céklagumó
10 dkg vaj (nem margarin)
20 dkg 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat
8 dkg nyírfacukor (xilit)
3 db tojás
10 dkg búzacsírával dúsított rétesliszt
2,5 dkg holland kakaópor

180 fokra előmelegítem a sütőt, egy 25x35 cm-es tepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral.
A hámozatlan céklákat megmosom, és puhára főzöm. Kicsit hagyom hűlni, aztán meghámozom, apró kockákra vágom, és botmixerrel pürésítem. (A főtt cékla kevésbé fog, a hámozás-darabolás közötti 2-3 kézmosás elég, hogy ne maradjon céklaszínű a kezünk bőre.)
A céklapüréhez adom a kockára vágott vajat, a vaníliát, a durvára tördelt csokoládét, és alaposan összekeverem, hogy a vaj teljesen oldódjon fel. 
Egy másik tálban habosra keverem a tojásokat a cukorral, és ezt a keveréket a csokis céklapüréhez forgatom. Utána alaposan belekeverem a kakaóporral elkevert lisztet, sima legyen a massza. (Csak a csokoládé legyen benne darabos, a többi nagyjából egynemű.)
A sütőpapíros tepsibe simítom a masszát, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a tepsit kissé rázogatva érezzük, hogy közepe még rezeg. Teljesen kihűtöm, mielőtt szeletelem.
A receptet Haninál találtam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése