2012. augusztus 23., csütörtök

Citromos-mandulás muffin

Viki dupla szülinapi játéka. Viki születésnapja és a blogja születésnapja majdnem egybeesik, ez alkalomból játékot hirdetett meg: gyümölcsös édességet vár a nevezőktől. Alkottam hát egy izgalmas citromos-mandulás muffint, s innen üzenem: nagyon boldog blogszülinapot kívánok, a szerzőjét is isten éltesse sokáig! :)))

Citromos-mandulás muffin


Hozzávalók:
2 db vékony héjú citrom
3 db tojás
15 dkg őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
15 dkg cukor

Az alaposan megmosott citromokat egy kis lábasban felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi őket, és megfőzöm: miután felforr a víz, lejjebb veszem a lángot, még 20 percig főzöm. Amikor puhára főttek a citromok, megvárom, míg kihűlnek, ez kb. fél óra. Aztán 175 fokra előmelegítem a sütőt.
A citromokat félbevágom, a magokat késsel kiszedem belőlük, és apró falatokra vágom a gyümölcshúst (igen, héjjal együtt). Késes betétű robotgépbe teszem a citromdarabokat és a tojásokat, és sima masszává pépesítem. Hozzáadom az őrölt mandulát, a sütőport, a cukrot, és tovább zúzom a robotgépben néhány percig. Ez a muffin tésztája. Egy 12 mélyedéses muffintepsit kibélelek papír kapszlikkal, és beléjük kanalazom a citromos-mandulás masszát. 25-30 perc alatt készre sütöm a muffinokat. 
Forrón nem igazán élvezhető az íze, várjuk meg, míg kihűl. Ebből ugyan egy morzsa sem maradt ma, de korábbi sütésnél tapasztaltam, hogy másnapra sem szárad ki a zamatos citrompép miatt.
A recept Stahl Judittól van. Kipróbáltam már narancsos-diós verzióban is, hmm, mennyei!! :))

Update: Kaptam olyan üzenetet, hogy ehetetlenül keserű lett. Aki látott már citromot, tudja, hogy a vastag fehér része keserű. Tehát ha pontosan követed a receptet, és vékony héjú - akár Meyer - citromot használsz, a végeredmény kellemesen fanyar, citromos muffin lesz. (Nem keserű!) 

2 megjegyzés:

  1. Mentem a receptet későbbre, most nincs mandulám- De én is muffinmániás lettem, a citromot is imádom, úgyhogy kipróbálásra fog ez is kerülni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm4 Isteni muffin lehet, nagyon tudnánk szeretni :)

    VálaszTörlés