2013. január 12., szombat

Farsangi fánk

Ha farsang, akkor farsangi fánk, a szezon már-már kötelező eleme. Illatos, szalagos, porcukros-lekváros (vagy pudingos), töltött vagy töltetlen - ki hogyan szereti. Én nagyon, és ezúttal lekvár helyett pudinggal tálaltam. 

Farsangi fánk vaníliapudinggal és fahéjas porcukorral



Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
5 db tojássárgája

A langyos tejben a porcukorral felfuttatom az élesztőt, majd ráöntöm a lisztre, hozzáadom az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Fakanállal összekeverem, majd lisztezett deszkán simára gyúrom. Tálban, letakarva a duplájára kelesztem a tésztacipót. 
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, és 6 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle (például vizespohárral). 20 percig kelesztem a fánkokat, majd az ujjammal mélyedést készítek a közepükbe, és forró olajban kisütöm őket. Először a mélyedéses oldalukat sütöm, fedő alatt, majd a másik oldalt fedő nélkül. A fedő trükkel lesz szép, szalagos a fánk. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl forró az olaj, akkor tudunk világos, szép darabokat sütni. (Túlhevített olaj = sötétbarna szín.)
Fahéjas porcukorral szoktam tálalni, s ezúttal baracklekvár helyett vaníliapuding került a mélyedésekbe.
(A recept forrása a desszert.eu  oldal.)

A fánkhoz a tojások sárgáját használtam fel - na de mi legyen a fehérjékkel? Készítsünk belőlük fehér gyümölcskenyeret !

1 megjegyzés:

  1. Hó, ez a pudingos változat felizgatott. Már csak 1 hét a kemény diéta, utána heti 1 édesség engedélyezett és azt hiszem, a fánkkal fogom kezdeni :-) Nagyon guszták lettek Gaby.-)

    VálaszTörlés