2013. március 3., vasárnap

Vöröskáposzta fasírt - a lila ruhás nő

" Ha csak teheted, élj mindig úgy, hogy az emberi szellem kristályba fagyott remekműveinek egyikét mindennap megszemléld, s ha néhány pillanatra is! Ne múljon el egyetlen napod, hogy nem olvastál néhány sort Seneca, Tolsztoj, Cervantes, Arisztotelész, a Szentírás, Rilke vagy Marcus Aurelius könyveiből. Mindennap hallgass néhány ütem zenét, ha másképp nem lehet, szólaltasd meg a zenedobozon Bach, Beethoven, Gluck vagy Mozart valamelyik tételét. Ne múljon el nap, hogy nem nézegetted néhány percen át valamilyen jó nyomat tükrében Brueghel, vagy Dürer, vagy Michelangelo valamelyik festményét vagy rajzát. Mindezt oly könnyű megszerezni, s oly könnyű megtalálni a félórát, mely a remekművekhez szükséges! S oly könnyű megtölteni lelked az emberi tökéletesség boldog összhangjával! Gazdag vagy, akármilyen nyomorult is vagy. Az emberi szellem teljessége a tiéd is. Élj vele, mindennap, ahogy lélegzik az ember. "

/Márai Sándor: Füveskönyv - A remekművekről/

Ezt próbálom betartani, így került a kezembe a minap Szinyei Merse Pál albuma. Szeretettel nézegettem a gyönyörű festményeket: Puszta gólyával, Majális, Lilaruhás nő. Utóbbi 1874-ben készült, a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. A korábbi Szinyei képekhez viszonyítva nem egységes festészeti alkotás, és se nem plein air, se nem korszakalkotó. Egy szép festmény, szeretetteljes elfogultsággal a modell iránt. Ami engem sok évvel ezelőtt megfogott benne, az a ruha lilája. Most is áhítattal néztem, szeretem ezt a színt. 
Este, lefekvéskor is a lilaság járt az eszemben, sőt, a végén odáig jutottam a filozofálásban, hogy én bizony másnap főzök valami lilát.
És így is lett.   

Vöröskáposzta fasírt

Stílusosan : lila díszletben

Belül is lila


Hozzávalók:
50 dkg vöröskáposzta
8 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
6 db tört borókabogyó
bors
1 marék zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

A káposztát lereszeljük (én már eleve reszeltet vettem), besózzuk, és félretesszük egy órára, hogy levet eresszen. Aztán kinyomkodom, fűszerezem, hozzáadom a lisztet, és masszát gyúrok belőle. Evőkanálnyi adagokból vizes kézzel gombócokat formázok, picit lelapítom őket, és forró olajban mindkét oldalukat kisütöm.
A receptet köszönöm Receptművesnek.

2 megjegyzés:

  1. Káposztából még nem hallottam fasírtot, de mindig tanul az ember...vagyis jelen esetben az asszony.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jómagam is először készítettem, és nagyon bejött ez az ízvilág.:))

      Törlés