2013. október 13., vasárnap

Grízes krémes

A tejbegrízből készítettem már hideg gombócot, mákos palacsintatölteléket, kókusztejes-fűszeres változatot. De krémest most először. Gyönyörű képeket láttam róla más blogokban, és addig nézegettem, míg megérett az elhatározás: ezt megkóstoljuk! :)

Grízes krémes

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
1/2 csomag sütőpor
0,5 dl olaj
1 csipet só
9 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

A krémhez:
6 dl tej
5 púpozott evőkanál búzadara
7,5 dkg porcukor
7,5 dkg kristálycukor
1 cs. vanilincukor
20 dkg vaj

a szóráshoz kakaópor

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojások sárgáját habosra keverem a cukor felével. Az olajat, sót, kakaóport és sütőport hozzáadom. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verem. A habot óvatosan beleforgatom a kakaós masszába, hozzászitálom a lisztet, és a tésztába keverem. 
Sütőpapírral bélelt, 35x25 cm-s tepsibe simítom a piskótát, és 15-20 percig sütöm. (Tűpróba!!!) Amikor kihűlt, kettévágom.
A krémhez a tejet, kristálycukrot és a búzadarát felforralom - sűrű tejbegrízt főzök. Időnként megkavarva kihűtöm. Közben a vajat a porcukorral és vanilincukorral habosra keverem, és a kihűlt tejbegrízbe alaposan beleforgatom. 
A krém felével megkenem az egyik kakaós tésztalapot, a krémre teszem a másik piskótalapot, és a sütemény tetején egyenletesen eloszlatom a grízkrémet. Megszórom kakaóporral. Tálalás előtt legalább egy órára hűtőbe teszem, hogy szépen tudjam majd szeletelni.

A receptet Barbinál és Flóra blogjában egyaránt tanulmányoztam. Köszönöm, lányok! :)

1 megjegyzés:

  1. De megenném most! :) Örülök, hogy kipróbáltad!! Gerdi biztos örülne, ha látná milyen karriert futott be a sütije! :)

    VálaszTörlés