2013. október 9., szerda

Kakaós és zserbós linzertekercs

Három alapanyag és egy csipet só, ennyi az egyik legfinomabb omlós sütemény titka. A töltelék lehet kakaós, zserbós, mákos, nutellás, vagy amit akartok. :)) 

Kakaós és zserbós linzertekercs

Hozzávalók 2 rúdhoz:
40 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
2 dl tejföl
egy csipet só

Kakaós töltelék:
1 evőkanál olaj (vagy olvasztott vaj)
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Zserbó töltelék:
4 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg darált dió
5 dkg cukor
1 biocitrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit összegyúrom, két részre osztom a cipót, és negyed órára letakarva félreteszem. Elkészítem a töltelékeket. A kakaót összekeverem a cukorral. Másik tálkában a lekvárt, diót, cukrot, citromhéjat keverem el. 
Előmelegítem a sütőt 170 fokra. A tésztából két téglalapot nyújtok. Az egyiket megkenem egy evőkanál olajjal (vagy olvasztott vajjal), megszórom a kakaós töltelékkel, és bejgli módjára feltekerem. A másik tésztalapot a lekváros-diós töltelékkel kenem, szintén felcsavarom. Egy 25x35 cm-s tepsibe teszem a rudakat, és 20-25 perc alatt készre sütöm őket. A tésztának nem kell barnulnia, a teteje maradjon fehér.
Amikor a sütőből kikerül, túl puhának látszik, ám ahogy hűl, úgy szilárdul meg. Omlós, puha sütemény, tálalás előtt porcukorral hintem meg.

A recept Gabitól van - köszönöm szépen, és Barbinál is találtok egy ehhez hasonló mákosat. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése