Mexikóból (egyes források szerint Spanyolországból) származó egytálétel. Kicsit sós, kicsit édes, pikánsan csípős. Laktató, hamar elkészül, és másnap még finomabb, addigra összeérnek az ízek. A chili con carne - chilis bab hússal - az egyik kedvenc ételem.
Chili con carne |
Hozzávalók 4 adaghoz:
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
só
bors
4 evőkanál sűrített paradicsom
2 teáskanál chilipor
1 teáskanál őrölt kömény
1 friss chilipaprika
50 dkg darált marhahús
2 db 40 dkg-s vörösbab konzerv
1 doboz csemege kukorica
1 db fahéjrúd
2 dkg étcsokoládé (70%-os vagy magasabb kakaótartalmú)
Az 1 dl olajon megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, sózom, borsozom, hozzákeverem az áttört fokhagymát, és még fél percig együtt párolom. Hozzáadom a chiliport, a köményt, a kimagozott és vékonyra szeletelt chilipaprikát, és a húst. Alaposan összekeverem, és amikor a hús fehéredik, a sűrített paradicsomot, kukoricát, fahéjrudat és az apróra tört csokoládét beleteszem. Sózom, borsozom. Felöntöm másfél deci vízzel, és takaréklángon, fedő alatt, időnként megkeverve, 40 perc alatt megfőzöm.
Tálaláskor puha, fehér kenyér, vagy tortillachips, tejföl, reszelt sajt illik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése