2015. december 16., szerda

Isler - ischler - isli fánk

A vajas, omlós tészták nagy rajongója vagyok, ezért minden ünnepre sütök ilyet. Az egyik kedvencem az isler. (Vagy ischler, isli fánk - ki hogyan ismeri.) 
A legenda szerint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén, a népszerű Bad Ischl fürdőhelyen ma is működő Zauner Cukrászdában készítették először I. Ferenc József császárnak, 1849-ben. A napjainkban közkézen forgó receptet 100 évvel később, 1950-ben Richard Kurth cukrászmester alkotta meg és tette közzé. 
Puha tészta, házi lekvár, étcsokoládé, hmmm, mennyei! Dió helyett most kakaóport használtam, lisztből pedig teljes kiőrlésű búzalisztet. Így is nagyon finom lett. Rejtegetnem kell karácsonyig, hogy jusson belőle az ünnepi asztalra. :)



Hozzávalók:
48 dkg liszt
17 dkg porcukor
30 dkg vaj
8 dkg holland kakaópor
2 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 csipet só

lekvár

30 dkg étcsokoládé
fél dl olaj


A lisztet a fahéjjal, a citromhéjjal és a kakaóporral összekeverem. Elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a porcukrot, a tojássárgáját és a sót. Összedolgozom, cipót formázok a tésztából, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe teszem.
Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtom, és köröket szaggatok a tésztából. Vizespohárral vagy kerek kiszúró formával. Arra figyelek, hogy páros számú kört szaggassak.
Szilikonos sütőpapírral kibélelek 2-3 tepsit, és 180 fokon, 10 perc alatt megsütök 1-1 tepsivel a tésztából.
Amikor kihűlnek a tésztakorongok, kettesével összeragasztom őket lekvárral.
A csokoládét és az olajat gőz felett összeolvasztom, a dupla korongokat belemártom, majd hagyom dermedni.
Sokáig eláll. 


A receptet Anita-tól tanultam néhány éve. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése