Linzerkarika - amit rendre nem kör alakú formával szaggatok, hanem a hullámos szélűvel (virág), vagy mint idén: fenyő, kis hold és szív formával. Az ízén természetesen mit sem változtat az alakja.
Teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, attól barna a tészta. (Finomliszttel ugyanolyan finom lesz.)
Hozzávalók (ez dupla adag):
60 dkg liszt
40 dkg vaj
20 dkg cukor
2 db tojássárgája
lekvár
A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a cukrot és a 2 tojássárgáját, összegyúrom. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, és kedvem szerinti formákkal szaggatom. Arra figyelek, hogy azonos alakúakból páros darabszám legyen: egy sima, egy pedig lyukas. A lyukakat azzal készítem, ami a kezem ügyébe kerül. Műanyag tollszár, gyűszű, stb.
A linzereket 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöm. Hűlés után lekvárral összeragasztom őket.
Zárt süteményes dobozban vagy folpackkal fedett tálon 1-2 hétig eláll.
2016 szilveszterén teljes kiőrlésű tönkölylisztből, házi sárgabaracklekvárral ilyen lett:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése