A sárgabarack dzsem idén sem marad ki a házi lekvárok sorából. Ez a kedvencem.
10-20 kiló gyümölcsből szoktam főzni, de a hozzávalókat 1 kilóhoz adom meg, így könnyebb számolni mindenkinek a saját gyümölcsadagjával.
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
20 dkg cukor (vagy 7 dkg xilit)
1 csomag lekvárhoz való zselésítő-tartósító
A sárgabarackot megmosom, kimagozom, a hibás részeit kivágom. Ledarálom, egy nagy fazékban alaposan elkeverem benne a zselésítőt, és felforralom. Ekkor jön bele a cukor, további 5 perc forralás, majd forrón üvegekbe szedem, melyeket azonnal lezárok a kupakjaikkal.
A zselésítővel készült dzsemet, lekvárt nem kell sem fejtetőre állítani, sem dunsztolni. Hűlés után mehet a kamrapolcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése