2013. szeptember 1., vasárnap

Szilvás gombóc


Szilvás gombóc!
ó-ó-ó-ó!
Felszín édes hó...
Rajta aranyszínű morzsa!
Szilvás gombóc!
ó-ó-ó-ó,
Megkóstolható!
(Dusán)


A padlás c. előadásból idézett gombócdal mindig eszembe jut, amikor szilvát göngyölök tésztába. Az enyémről lemaradt a hó, mert a szilva elég édes, plusz porcukor már rontott volna rajta. Az idei termésből készül lekvár is, de természetesen a munka könnyebb felével kezdtem: szilvás gombóccal. :))

Szilvás gombóc

Jó tanács: melegen ne vágjátok ketté fotózáshoz,
mert nem lesz szép, lásd itt. :)

Hozzávalók 30 db-hoz:
2,5 kg burgonya
40 dkg liszt
2 evőkanál búzadara
5 dkg zsír
2 tojás
1 csipet só

30 db szilva
2 tasak vanilincukor
2 teáskanál fahéj

zsemlemorzsa
zsír

Egy nagy lábasban megfőzöm a krumplit héjastól. Utána hideg vízzel leöblítem, hogy ne égesse meg a kezem hámozás közben, és megnyúzom (leszedem a héját :))  ). Gesztenyenyomón áttöröm, összegyúrom a zsírral. Rászitálom a lisztet, beleszórom a búzadarát, sózom, és belekerülnek a tojások is. Tésztát gyúrok,, két rudat formázok belőle, amikből egy centi vastagságú korongokat vágok. Sokkal egyszerűbb ez a módszer, mint nyújtani a tésztát. Köszönöm az ötletet TücsökBogárnak. :) A liszt mennyisége nem szentírás, a krumpli állagától függően szükséges több vagy kevesebb liszt.
A szilvákat előkészítem. Kimagozom őket, de nem szedem teljesen szét, egész szilvát teszek a gombócokba, nem felet. A magok helyére egy-egy mokkáskanál fahéjas vanilincukrot szórok, és összenyomkodom a gyümölcsöket, hogy "jól zárjanak". (Télen fahéj helyett mézeskalácsfűszert, vagy forraltbor fűszerkeveréket teszek a magok helyére.)
Minden tésztakorong közepébe kerül egy szem szilva, alaposan rányomkodom a tésztát, vizes kézzel gombócokká görgetem a két tenyerem közt. 
Nagy lábasban sós vizet forralok, és több adagban kifőzöm a gombócokat. Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére, és 1-2 percet forr. 
4 evőkanál zsíron megpirítok 30 dkg zsemlemorzsát, ebbe forgatom bele a leszűrt-lecsepegtetett gombócokat.
Frissen nem adok hozzá öntetet, de ha másnapra is marad gombóc, tejfölből, porcukorból és pár csepp vaniliakivonatból keverek hozzá egy kis mártogatóst.

1 megjegyzés: