Ennek a sült csirkének több évtizedes története van. (Nem, még mindig nem szeretem az "alakos" húst - lásd némely korábbi posztomat -, de ezt most muszáj volt megsütni.)
Gyerekkoromban nagyanyám (aki pincérnő volt, és istenien főzött), gyakran sütött csirkecombot. Ő volt az egyetlen, akinél ezt hajlandó voltam megenni, annyira finoman készítette el. Mindent sorban előpakolt: húst, fűszereket, vajat, olajat, aztán így szólt: "És most elővesszük Jeromoskát." Imádtam ezt a mondatot. :)
Jeromoska egy árammal működő, fedeles sütőedény volt. Ebben sültek szép pirosra a húsok.
Nosztalgiából a régi ízek iránt pontról pontra úgy sütöttem ma a csirkét, mint ő annak idején. Kivéve az edényt. Nincs Jeromosom. Inox serpenyőben, fedő alatt azért sikerült nagyon hasonló ízeket elérnem.
Aki tudja, hogy hívják Jeromoskát civilben, és hol lehet kapni, kérem, írja meg!
![]() |
Jeromos csirkecomb |
Hozzávalók:
személyenként egy bőrös csirkecomb
só
bors
pirospaprika
őrölt babér
3 gerezd fokhagyma
2 dl olaj
10 dkg vaj
A csirkecombokat megmosom, sózom, és megszórom a fűszerekkel minden oldalukon.
A vajat és az olajat egy nagyobb serpenyőben összeolvasztom, felhevítem. A fokhagymagerezdeket áttöröm és a vajas olajba nyomom. A húsokat bőrös felükkel lefelé a serpenyőbe rakosgatom, és fedő alatt 10 percig sütöm. Ekkor megfordítom, és szintén 10 percig sütöm tovább. Még 2x megforgatom, 10-10 perces sütési időkkel.
Zöldséges párolt rizzsel, kovászos uborkával tálaltam, de illik hozzá a saláta, a krumplipüré és bármilyen zöldség.
Tipp: a csirkecombot a csont mentén pár helyen éles késsel megszúrom, az inaknál ("boka" magasságban) átvágom, hogy omlósra megsüljön kívül-belül.
Tipp: a csirkecombot a csont mentén pár helyen éles késsel megszúrom, az inaknál ("boka" magasságban) átvágom, hogy omlósra megsüljön kívül-belül.
A sütőedény neve : Remoska, csehszlovák gyártmány volt
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésKözben a Facebook-on azt is megírták nekem többen, hol lehet manapság ehhez hozzájutni. :)