Szükséges-e indokolni a rakott krumpli népszerűségét? Határozottan nem. :) (Aki igényli, annak 3 érv mellette: olcsó, gyors, és nagyon finom.)
Kolbász nélküli változatát én így készítem:
Rakott krumpli |
Hozzávalók:
1 kg krumpli
4 tojás
4 dl tejföl
só
bors
majoránna
2 dkg vaj
3 dl tej
1 evőkanál liszt
10 dkg reszelt sajt
a kenéshez: vaj
A krumplit héjában megfőzöm, a tojásokat szintén, kemény tojássá.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy szögletes jénai edényt kikenek vajjal.
A meghámozott krumplikat és tojásokat karikára vágom. A jénai alját kirakom egy sor krumplikarikával, sózom, borsozom. Megkenem 2 dl tejföllel, erre teszek két felkarikázott tojást.
Újra krumpliréteg, majd só, bors, majoránna, a maradék 2 dl tejföl és a maradék tojás. A legfelső réteg krumpli lesz.
A 2 dkg vajból, 3 dl tejből és 1 evőkanál lisztből híg besamel mártást főzök, belekeverem a reszelt sajtot, és a krumpli tetejére öntöm.
Egy órán át sütöm 180 fokon. Nem baj, ha nem lesz piros a teteje, az a lényeg, hogy szilárd legyen a besameles réteg, és alaposan süljön át az egész, hogy összeérjenek az ízek.
Amikor szinte teljesen kihűlt, kockákra vágva tálalom. Kovászos uborkával finom, nyári ebéd vagy vacsora.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése