2012. június 17., vasárnap

Fasírt mézes-bazsalikomos zöldbabbal és kapros tejföllel

Aki ismer, tudja rólam, hogy szeretek enni, sütni és főzni. De órákig a tűzhely mellett állni nem annyira. Egy héttel ezelőtt valami gyors ebéden törtem a fejem, voltak kritériumok, mégpedig az, hogy legyen benne zöldség és hús. Ebben a kombinációban a lehetőségek tárháza végtelen!:)) Mivel a fagyasztóban még bőven van a tavalyi zöldbabból, arra gondoltam, párolok belőle köretnek, a húsétel pedig legyen fasírt. Amíg főztem, végig útban volt a konyhapulton egy mézes üveg, pár nappal korábban kaptam egy ismerőstől. Termelői méz. :) Amikor el akartam tenni az üveget, eszembe jutott, mi lenne, ha megbolondítanám egy kis mézzel a párolt zöldbabot? Életem legjobb ötlete volt! :)) Egy kis kapros tejfölt is "összedobtam" mártásként, hogy ne legyen száraz az ebéd.

Hozzávalók fasírthoz:
50 dkg darált sertéscomb
1 szelet tejbe áztatott, majd kinyomkodott kenyér
2 tojás
pirospaprika
hagyma
fokhagyma
só 
bors
kakukkfű
majoránna
zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez

A darált húshoz hozzáadom a kenyeret, a 2 tojást, és ízlés szerinti mennyiségben apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, valamint a felsorolt fűszerek mindegyikéből szórok bele, majd masszává gyúrom az egészet. Vizet kézzel gombócokat formálok a húsból, zsemlemorzsában meghempergetem őket, és forró olajban kisütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem róluk a felesleges zsiradékot.

Mézes-bazsalikomos zöldbab készítése. Egy kiló zöldbabot (zöld és sárga színűt vegyesen, így dekoratívabb lesz a tálalás) megpárolok 3 evőkanál olajon, majd szűrőlapáttal jénai edénybe kiszedem, 2 evőkanál mézzel és friss, apróra vágott bazsalikommal összeforgatom.

A mártáshoz 5-6 evőkanál 20%-os zsírtartalmú tejfölt és 2 kis kanál kaprot elkeverek.

Fasírt mézes-bazsalikomos zöldbabbal és kapros tejföllel


2 megjegyzés:

  1. Ez a mézes bazsalikomos zöldbab nagyon jól hangzik. Így együtt az egész jöhetne. :))))

    VálaszTörlés
  2. Ha legközelebb elkészítem, repítek belőle egy adagot neked fénypostával, Petra! :)

    VálaszTörlés