2012. június 17., vasárnap

Sült eperdzsem

A Facebookon több gasztronómiával foglalkozó csoportnak tagja vagyok a sajátom mellett, ezek egyike Eszter Befőzünk! nevű csoportja. A Nagy Befőzős Kihívás idén áprilisban indult útjára a nulladik hónappal, célkitűzésünk, hogy minden csoporttag egy éven át minden hónapban legalább egy saját befőzős posztot (blog nélküliek képet+receptet) közzétegyen a szezonnak megfelelő zöldség-gyümölcs tartósításról. Májusban kezdődött élesben a projekt. Az epret választottam a befőzés alanyául, bár köztudottan nem szeretem ezt a gyümölcsöt. Ám Stahl Judit első szakácskönyvében egy remek, gyorsan elkészülő és viszonylag kevés konyhai eszközt  igénylő (értsd: utána nem sokat kell mosogatni) eperdzsemet találtam, így ezzel teljesítettem a májust.

Hozzávalók:
25 dkg eper
25 dkg cukor

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Az eperszemeket megmosom, kicsumázom és félbe vágom. Sütőpapírral bélelt tepsit (35x25 cm) nagyjából kettéosztok képzeletben, az egyik felére halmozom az epret, a másikra a cukrot. 25 percig sütöm, majd a sütőpapírnál fogva egy tálba öntöm a sült epret és a néhol már karamellesre olvadt cukrot, majd fakanállal összekeverem a kettőt. Kb. 3 dl dzsem lesz ebből a mennyiségből. Kis tartósítóval üvegbe zárva mehet a télire készült alkotások közé, de tartósító nélkül hűtőben is eláll pár napig egy fedeles üvegben. 

Sült eperdzsem

2 megjegyzés:

  1. Ezt én is elkészítettem, de nekem nagyon édes lett, viszont nagyon finom:-))

    VálaszTörlés
  2. Nekem bejön az édessége, még akkor is, ha epres. :)

    VálaszTörlés