Karácsony második napján, december 26-án egy finom húsos ragu került ebédkor a tányérunkra. Omlós marhahús, ráérősen készítve.
Barna sörös marharagu |
Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj
50 dkg marhalábszár (csont nélkül) 2x2 cm-es kockákra vágva
só
bors
1 fej vöröshagyma
2 db szárzeller karikára vágva
2 db sárgarépa, reszelve
2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
3 db paradicsom, cikkekre vágva
2 db babérlevél
A sütőt előmelegítem 150 fokra. Előveszek egy sütőben és
tűzhelyen egyaránt használható 20x30 cm-es sütőedényt. A 2 evőkanál olajon
fehérre pirítom a marhahúst néhány perc alatt. Szűrőlapáttal tálba szedem, és a
sütőedényben maradt olajra-húslére szórom a hagymát, répát, zellert. Sózom,
borsozom, és 8-10 perc alatt aranybarnára pirítom. Hozzáadom a fokhagymát, a
paradicsomgerezdeket, paradicsomlevet, 2 percig kevergetve főzöm. Az
előpirított húst visszaszedem a sütőedénybe, felöntöm a barna sörrel, beledobom
a babérlevelet, és 2 percig forralom. Lefedve az előmelegített sütőbe teszem 3
órára.
Három óra elteltével 200 fokra emelem a sütő hőmérsékletét,
és még 10 percig fedő nélkül sütöm a marharagut.
Amíg a hús sül, elkészítem a krumplipürét 2 kg krumpliból. Megfőzöm a
krumplit, sóval, borssal, szerecsendióval, vajjal és tejföllel áttöröm.
A krumpli fajtájától függően a krumplipürét rá lehet
simítani a kész ragura, s így tovább sütni 20 percig, hogy a püré kívülről
ropogós legyen.
Az én krumplim kicsit lisztes, nem volt alkalmas az
összesütésre, így a sörös marharagu mellé tálaltam.
A recept forrása: Stahl Magazin 2013. Tél
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése