2013. december 28., szombat

Pozsonyi bejgli

Ha karácsony, akkor bejgli. Továbbra sem rajongok érte, ám a hagyományok előtt fejet hajtva, sütöttem 2-2 rúd mákosat és diósat az úgynevezett pozsonyi, más néven cukrász bejgliből.

Pozsonyi bejgli


Hozzávalók a tésztához (4 rúd):
60 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg mangalicazsír
1,5 dl tej
1 evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő
2 tojás
csipetnyi só

Máktöltelék (2 rúdhoz):
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
1,5 dl tej
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál baracklekvár

Diótöltelék (2 rúdhoz):
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
1,5 dl tej
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál barna rum

Tészta nyújtásához: liszt
Kenéséhez: vaj
A tepsi kikenéséhez: vaj

A tésztához a lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsolom, hozzáadom a langyos tejben, cukorral felfuttatott élesztőt. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrom, és hűtőbe teszem, míg a töltelékeket elkészítem.
A máktöltelék száraz alapanyagait összekeverem, forralt tejjel leöntöm, elkeverem, és hozzáadom a baracklekvárt is.
A diótöltelék száraz alapanyagait összekeverem, forralt tejjel leöntöm, elkeverem, és hozzáadom a barna rumot is.
A tésztát négy részre osztom. Egyenként 3 milliméteres téglalapokká nyújtom lisztezett deszkán. Két téglalapot mák, kettőt diótöltelékkel kenek meg. A téglalapok rövidebb oldalát behajtom, és a hosszabb oldaluk mentén feltekerem őket.
A 4 rúd bejglit kivajazott tepsibe fektetem, tojássárgájával lekenem, és hideg helyen 40 percig pihentetem. Ekkor tojásfehérjével kenem le, és langyos helyen további 30 percig kelesztem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 35 perc alatt megsütöm.

Amikor teljesen kihűlnek a rudak, egyesével folpackba csavarom őket, hogy ne száradjanak ki felhasználásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése