Ha karácsony, akkor bejgli. Továbbra sem rajongok érte, ám a
hagyományok előtt fejet hajtva, sütöttem 2-2 rúd mákosat és diósat az
úgynevezett pozsonyi, más néven cukrász bejgliből.
Pozsonyi bejgli |
Hozzávalók a tésztához (4 rúd):
60 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg mangalicazsír
1 evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő
2 tojás
csipetnyi só
Máktöltelék (2 rúdhoz):
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál baracklekvár
Diótöltelék (2 rúdhoz):
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál barna rum
Tészta nyújtásához: liszt
Kenéséhez: vaj
A tepsi kikenéséhez: vaj
A tésztához a lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsolom,
hozzáadom a langyos tejben, cukorral felfuttatott élesztőt. A tojásokkal,
csipetnyi sóval tésztává gyúrom, és hűtőbe teszem, míg a töltelékeket
elkészítem.
A máktöltelék száraz alapanyagait összekeverem, forralt
tejjel leöntöm, elkeverem, és hozzáadom a baracklekvárt is.
A diótöltelék száraz alapanyagait összekeverem, forralt
tejjel leöntöm, elkeverem, és hozzáadom a barna rumot is.
A tésztát négy részre osztom. Egyenként 3 milliméteres
téglalapokká nyújtom lisztezett deszkán. Két téglalapot mák, kettőt
diótöltelékkel kenek meg. A téglalapok rövidebb oldalát behajtom, és a hosszabb
oldaluk mentén feltekerem őket.
A 4 rúd bejglit kivajazott tepsibe fektetem, tojássárgájával
lekenem, és hideg helyen 40 percig pihentetem. Ekkor tojásfehérjével kenem le,
és langyos helyen további 30 percig kelesztem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 35 perc alatt megsütöm.
Amikor teljesen kihűlnek a rudak, egyesével folpackba
csavarom őket, hogy ne száradjanak ki felhasználásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése