December 24-én a halászlé utáni fogás a töltött káposzta
volt.
A hasábot most vásároltam, a szálas káposztát saját kezűleg savanyítottam
cseréphordóban másfél hónapja.
Töltött káposzta |
50 dkg füstölt csülök darabolva, csont nélkül
15 dkg rizs
15 dkg árpagyöngy (gersli)
2 közepes fej savanyított káposzta
10 dkg mangalica szalonna
só
bors
hagyma
pirospaprika
A darált húst sózom, borsozom, beleszórok ízlés szerint
pirospaprikát, és a leturmixolt, nyers vöröshagymát. Alaposan összekeverem a
húsos masszát, majd megfelezem. Az egyik adagba rizst keverek, a másikba
árpagyöngyöt. (Én a rizses változatot preferálom, a többiek a gersliset.)
A savanyított káposztafejet levelekre szedem szét. Ahol
szükséges, a vastag ereket levágom.
Minden levélbe teszek egy-egy közepes gombócot a
húsmasszából, majd feltekerem a leveleket csinos kis töltelékké. A technika
akár a tésztáknál: behajtom a két rövidebb oldalt, aztán a hosszabb oldal
mentén csavarom fel a káposztalevelet.
Ha elfogynak a levelek, és még marad húsmassza, ne essünk
kétségbe. Gombócként megfőnek majd ezek is.
A szalonnát szeletekre vágom, és a legnagyobb fazekam aljára
rakosgatom. A töltelékek felét a fazékba teszem. Erre jön a füstölt csülök, rá
a szálas káposzta fele. Majd a töltelékek másik fele kerül a fazékba, aztán a
szálas káposzta másik fele. A tetejére a húsgombócokat rakosgatom, és felöntöm
az egészet annyi vízzel, amennyi ellepi.
Lassú tűzön, egész éjjel főzöm.
Tejföllel, fehér kenyérrel tálalom.
Ebből a mennyiségből másnapra, december 25-ére is jutott
bőven, sőt, fagyasztottam is le, később jól jön még.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése