Egyik kedvencem a házi, hajtogatott vajas tészta. És a
belőle készült sütemény(ek). Az ünnep tiszteletére tiroli túrós rétest sütöttem
az úgynevezett blundel tésztából.
Tiroli túrós rétes |
35 dkg finomliszt
1 teáskanál só
3 dkg cukor
25 dkg hideg vaj
125 ml tej
60 ml meleg víz
1 tojás
1 tasak (7g) szárított élesztő
Egy nagy tálban a lisztet, sót, cukrot elkeverem. A kockákra
vágott vajat elmorzsolom a lisztes keverékkel. Akkor jó, ha egy centis
darabokban marad a vaj.
Egy mérőedényben összekeverem a tejet, vizet, tojást és az
élesztőt, majd a lisztes keverékre öntöm. Egy spatulával összekeverem, de csak
annyira, hogy a lisztes keverék felvegye a folyadékot. Ragacsos massza lesz,
úgy néz ki, mint ami félkész, de pont ez a jó.
Folpackkal letakarva másnapig hűtőbe teszem.
Másnap lisztezett gyúrótáblára borítom a tésztát, és 30x60
cm-es lapot nyújtok belőle. Következik a hajtogatás.
Gondolatban három részre osztom a tésztát, a jobb harmadát a
középsőre hajtom, majd ennek a tetejére a baloldali harmadot. Ezután 90 fokkal
elforgatom a tésztát, ismét 30x60 cm-es lapot nyújtok. Képzeletben négyfelé
osztom. A jobb negyedet a közepéig hajtom, aztán a balt is, majd „összecsukom”,
mint egy könyvet. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe teszem.
Utána kiveszem a hűtőből, 90 fokkal elforgatom, 30x60 cm-es
lappá nyújtom, és a kétféle hajtogatást megismétlem. Utána 30 percre ismét
hűtőbe teszem.
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
2 evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 csomag vanilincukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojássárgája
2 tojásfehérje
A kenéshez 1 egész tojás
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 40x30 cm-es tepsit
előkészítek.
A túrót villával krémesre töröm, és összekeverem a
búzadarával, vanilincukorral, cukorral, tojássárgájával, mazsolával. A
tojásfehérjét kemény habbá verem, és a túrótöltelékbe forgatom.
Lisztezett gyúrótáblán 2 db 40x30 cm-es lappá nyújtom a
vajas tésztát. Az egyik lapot sütőpapírra teszem, úgy, hogy a rövidebb oldala
legyen felém. A középső harmadára simítom a túrótöltelék felét. A két szélső
harmadot fésűszerűen bevagdosom, és a tésztacsíkokat a töltelék fölött
párosával keresztezem.
A másik tésztalapot is sütőpapírra teszem, s ugyanúgy járok
el vele, mint az elsővel.
A két rétest sütőpapírokkal együtt tepsibe teszem, felvert
tojással lekenem, és 30-40 perc alatt készre sütöm az előmelegített sütőben.
A recept forrása: Stahl Magazin 2013. Tél
A recept forrása: Stahl Magazin 2013. Tél
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése