2014. április 4., péntek

Mississippi pite

"Amerika Louisiana államában járunk, a rabszolgatartás vége után pár évtizeddel, amikor még a polgári családok megengedhették maguknak, hogy cselédet tartsanak. A színes bőrű bejárónők kézről kézre adták egymás közt ezt a csokoládéspite-receptet, amellyel még a legkényesebb uraságokat és dámákat is könnyedén levették a lábukról."
A fenti idézet a Stahl Magazin csokoládés különszámából való. Csokoládés édességek tekintetében aranybánya ez a lapszám, találtam is kedvemre valót: Mississippi pite készült Rubin Konyhájában. :)

Mississippi pite

Hozzávaló a tésztához:
17 dkg finomliszt
2 evőkanál cukor
1/4 teáskanál só
9 dkg hideg vaj
1 tojás

A töltelékhez:
10 dkg méz
8 dkg cukor
6 dkg vaj
12 dkg étcsokoládé
3 tojás

A díszitéshez:
5 dkg étcsokoládé
1/2 dl habtejszín

Egy 22 cm átmérőjű, 4 cm magas piteformát kivajazok, kilisztezek. 
A tésztához a lisztet, cukrot, sót összekeverem, hozzákockázom a vajat, és szétmorzsolom benne. Hozzáütöm a tojást, és gyorsan tésztát gyúrok.
Lisztes deszkán kör alakúra nyújtom a tésztát (28 cm átmérőjű, fél centi vékony kört), és kibélelem vele a vajazott-lisztezett piteformát. Folpackkal lefedem, és egy órára hűtőbe teszem.
Ezalatt a töltelékhez a mézet, cukrot, vajat mérsékelt lángon kevergetve összemelegítem egy kis edényben, hogy a cukor felolvadjon. Lehúzom a tűzről. Simára keverem benne a darabokra tört étcsokoládét, és langyosra hűtöm. Ez a töltelék alapja.
A sütéshez 175 fokra előmelegítem a sütőt. 
A töltelék alapkrémjét robotgéppel átkeverem, és egyenként beledolgozom a tojásokat. A tésztát kiveszem a hűtőből, leveszem róla a folpackot, és egyenletes rétegben szétterítem benne a tölteléket.
45-50 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kihűlni, rácsra téve.
A díszítéshez a csokoládét összeolvasztom a tejszínnel, és a kihűlt süteményre simítom. Megvárom, míg rádermed, aztán szeletelem.

1 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon finom lehet! Egyszer valakit megpróbálok vele én is levenni a lábáról! :)

    VálaszTörlés